Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Snowy Owl

Nyctea scandiaca Linnaeus, 1758
Ақ жапалақ
Snowy Owl young bird 1 / 3

young bird SE from Kanshengel. Almaty oblast.

all species photos · 43 →
status in Kazakhstan
winters here
conservation status
IUCN VUvulnerable
sizes
53–⁠66 cm, wingspan 116–⁠183 cmweight 1.3–⁠3 kg
when to see it
November — April
on the site
43 observationslast: 5 Mar 2026

Description

Крупная сова преимущественно или чисто белой окраски. Самцы отличаются от самок меньшим количеством темных пестрин, голова и нижняя поверхность тела всегда белые, некоторые самцы полностью белые. У самок темные пестрины есть почти на всем оперении, в том числе на голове. Радужина ярко-желтая; клюв, почти до конца прикрытый щетинкоподобными, обращенными вперед перышками, черный; когти черные. Молодые до октября имеют остатки темного птенцового пуха, после этого до годовалого возраста выглядят очень пестрыми, а издали - серыми из-за обилия темно-бурых пестрин по всему оперению, кроме лица и части шеи. Вес 1.3-3.0 (голодающие птицы могут худеть до 0.7 кг), длина 53-66, крыло самцов 38.0-44.0, самок - 40.0-47.0, размах 116-183 см.

Distribution

Occurs in open landscapes from the northern border of country in south to Urda village and Kamysh-Samarskiye lakes, Makhambet village in Ural valley, on Mangyshlak, Northern Trans-Aral area, Syrdarya valley and in northern foothills of Tien Shan (Almaty). Earlier occasionally observed in Markakol lake area, in foothills of Western Altai and in Zaysan depression.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 43 →

Biology

Rare, in places accidental winter visitor. Occurs in open lands near forest patches, in river valleys with bushes and trees, in steppes, semi-deserts or ploughed fields, with telegraph or electric poles often. In autumn appears in end of October – November. In spring latest birds recorded in April – early of May.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.