Long-eared Owl
Asio otus Linnaeus, 1758
Құлақты жапалақ


1 / 3
adult South Kazakhstan,Dzhabagly village.
juvenile Almaty. Dendropark.
flight Sorbulak
- status in Kazakhstan
- nests here · winters here
- conservation status
- IUCN LCleast concern
- sizes
- 35–37 cm, wingspan 84–95 cmweight 160–330 g
- when to see it
- March — Augustwinters: September — February
- on the site
- 473 observationslast: 14 Apr 2026
- videos
- 3
Description
Сова средних размеров, с голубя, но кажется значительно крупнее. Спинная сторона охристая с темно-бурыми наствольными полосами, с поперечными тонкими пестринами и белыми отметинами на плечевых и кроющих крыла. Маховые желтоватые с бурым поперечным рисунком и сероватыми вершинами, рулевые ржавчато-охристые с темно-бурыми поперечными полосами и мелкими крапинками. Брюшная сторона рыжеватая, охристая или беловатая с широкими продольными и узкими поперечными темно-бурыми полосами. Радужина желтая или оранжевая, клюв и когти черные. Сидящую птицу можно отличить от всех других сов сходных размеров по длинным перьевым "ушкам". Но иногда держит их прижатыми, в полете "ушки" тоже не видны. Самец и самка имеют сходную внешность, самки обычно немного крупнее и рыжее самцов, с более темными и крупными пестринами. Вес самцов 160-330, самок - 180-430 г, длина 35-37, крыло самцов 27.6-31.0, самок - 28.2-32.0, размах 84-95 см.
Distribution
Breeds and migrates almost everywhere excepting forestless Volga-Ural interfluves, Mangyshlak and most of Central Kazakhstan. Probably nests in forest near Urda village, about Astana and in Kurgaldzhino. Broods observed 7 July 2000 in Shortandy area, 21 May 2002 near Sary-Ozek village. On Ustyurt chink two nests and one brood found in April – May 2004. One nest with chicks found in Tentek delta. Wintering recorded near Atyrau, at Irtysh valley between Semipalatinsk and Ust-Kamenogorsk, in Chu and Ile valleys and in Almaty Botanical Garden.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Subspecies
- Long-eared Owl Asio otus otus
Latest observations
all species photos · 473 →Species videos · 3
all species videos · 3 →Biology
Common, in places rare breeding migrant and rare winter visitor. Inhabits various forests both on plains and in mountains at altitudes up to 2000 m on Altai and 3000 m in Tien Shan; forested river valleys; shelterbelts, groves and gardens. In spring appears early, in February or in March. Latest migrants recorded in mid-April – early May. Breeds by separate pairs in old nests of Magpie, Crow, Rook, Buzzard or Kite, rare on ground under bush. Clutch of 4-6 eggs is laid in mid-March to mid-May. Such long breeding period explained by the differing of latitude or altitude of breeding places, by the later nesting of first breeders, and the re-nesting after loss of first clutch. Only female incubates clutch for 27-28 days from the first egg laying; both parents feed offspring. Juveniles fledge in end April to July, and parents feed them two months after fledging. Autumn migration begins in mid-September, in this time the loose flocks of two-three dozen birds can be observed. Mass migration occurs in first half of October, and finishes in November.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.
2
6

