Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Caspian Gull

Larus cachinnans Pallas, 1811
Өгізшағала
Caspian Gull adult 1 / 3

adult Pjatimar, Jangala region, West Kazakhstan oblast

all species photos · 1877 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
54–⁠66 cm, wingspan 130–⁠158 cmweight 0.7–⁠1.2 kg
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
1877 observationslast: 23 Aug 2026
videos
8

Description

Внешностью и размерами очень сходна с восточной клушей. Отличается от нее более светлой сизовато-серой мантией; на концах первостепенных маховых большие белые пятна, самое большое - на первом. Ноги бледно-желтые, желтые, розовато-желтоватые. От сизой чайки отличается массивным телосложением и наличием красного бугорка у вершины подклювья. В осеннем оперении окраска та же, но у большинства птиц есть темные отметины на задней стороне шеи. Чередование возрастных нарядов практически такое же, как у восточной клуши, но во всех нарядах окраска светлее. В 4-летнем возрасте приобретают наряд, с расстояния неотличимый от взрослого. Ноги у молодых и полувзрослых птиц розовые. Вес 700-1200 г, длина 54-66, крыло самцов 44,5-46,2, крыло самок 39.5-44.5, размах 130-158 см.

Distribution

Breeds and occurs on migration in southern part of Kazakhstan from Caspian Sea eastward to Alakol depression. Northern border of breeding range isn’t known. In mild winters recorded at Barsa-Kelmes island on Aral Sea.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 1877 →

Species videos · 8

all species videos · 8 →

Biology

Abundant breeding migrant. Inhabits the fresh and salty lakes, rivers deltas, Caspian Sea coasts. In spring appears in March – April, in small flocks of up to dozen birds. Breeds in small (on fresh water) or large (on salty lakes) colonies up to several hundred pairs, often with other gulls and terns. Nest is built on the dry reed heaps in water or on the ground in case of breeding on islands, nest is constructed from the dry reed stems, leaves and is lined with soft grass and feathers. Sometimes nests reach up to 30 cm in height, and 42-62 cm in base diameter. Clutches of 1-4 eggs is produced in April – May, or in June – July in case of first clutch loss. Both parents incubate for 25-30 days from the first egg laying and later care for juveniles, which begin to fly in the end of June – July. Autumn migration begins in August and continues until the freezing of waters. In small numbers winters on Caspian Sea and Syrdarya river to south from Chiili station.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.