Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Lesser Black-backed Gull

Larus fuscus Linnaeus, 1758
Бозшағала
Lesser Black-backed Gull

Northern Caspian Sea

all species photos · 23 →
status in Kazakhstan
on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
45–⁠56 cm, wingspan 117–⁠134 cmweight 830 g
when to see it
April — June
on the site
23 observationslast: 13 Apr 2026

Description

Крупная морская птица, размером с серебристую чайку. Внешностью, размерами, желтыми ногами похожа на хохотунью, восточную клушу или барабинскую чайку. Отличается от них очень темной аспидно-черной мантией. От хохотуньи отличается так же, как восточная клуша и барабинская чайка – единственным белым пятном на конце крыла – на 1-м первостепенном маховом, иногда бывает еще небольшое на 2-м маховом. В свежем пере на маховых есть также небольшие вершинные белые пятнышки, которые вскоре изнашиваются. Клюв ярко-желтый. Радужина светло-желтая. Края век и пятно на подклювье красные. Взрослые в осеннем пере выглядят, в общем, как у других крупных белоголовых чаек, на затылке и зашейке появляются мелкие, продольные бурые пестрины. Молодые как у восточной клуши, но верх тела более черноватый, с сильным развитием охристых и сероватых каемок. Поперечный рисунок на плечевых и верхних кроющих крыла отсутствует или только намечается. Длина 45-56, размах 117-134 см, масса около 830 г.

Distribution

Lesser Black-backed Gull was collected on Caspian Sea near delta of Volga and on eastern shore of Caspian Sea near Kara-Bogaz-Gol gulf at 9 April 1935; Pokras lake in north-west from Kustanai; and three birds were shot 21 June 1894 on Chagly lake, between Petropavlovsk and Kokchetav. On Syrdarya valley it obtained 17 May 1925.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 23 →

Biology

Lesser Black-backed Gull in Kazakhstan is rare vagrant. Occurs from April to end of June.

Sources

"Птицы Казахстана" том 2. "Наука". Алма-Ата, 1962.
Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.
Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014