Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Black-headed Gull

Larus ridibundus Linnaeus, 1758
Көл шағаласы
Black-headed Gull adult summer 1 / 3

adult summer Kengirovskoe reservoir, Zhezkazgan area

all species photos · 1609 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
38–⁠44 cm, wingspan 94–⁠105 cmweight 200–⁠320 g
when to see it
March — Novemberwinters: December — February
on the site
1609 observationslast: 2 Nov 2026
videos
10

Description

Размером немного меньше вороны. В брачном оперении голова темно-коричневая, издали кажется черной. Мантия светло-серая. Клюв и ноги темно-красные. От малой чайки отличается размерами; кроме того, темное оперение на голове не захватывает затылок, нижняя поверхность крыла не черная, темные только концы крыльев. В осеннем оперении на голове остается темной только "сережка" и могут быть еще небольшие "помарки". У молодых основной цвет верха бурый и рыжевато-бурый и весьма пестрый, хвост с темно-бурой предвершинной полосой. К отлету часть бурых перьев на мантии сменяется на светло-сизые, а на голове и шее - на белые. Клюв темный с розовым основанием, ноги буровато-розовые. На 2-е календарное лето похожи на взрослых, но на темной голове есть белые пятна, а на хвосте и крыльях - темные. На 3-е календарное лето в брачном наряде бывают белые пестринки на голове. Во всех нарядах есть хороший отличительный признак озерной чайки: в полете несколько первостепенных маховых, имеющих контрастный черно-белый рисунок, издали выглядят белыми, как и весь передний край крыла - как сверху, так и снизу. Вес 200-320 г, длина 38-44, крыло 28.4-34.0, размах 94-105 см.

Distribution

Breeds and occurs on migration everywhere in plain Kazakhstan except the waterless areas. Occupies also the some mountain lakes (Markakol lake, 1450 m, Tuzkol lake, 2000 m). On Sorbulak lake near Almaty one bird recorded 1 December 2002.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 1609 →

Species videos · 10

all species videos · 10 →

Biology

Numerous breeding migrant. Inhabits the coasts of fresh and salty lakes, ponds and rivers with plenty emergent vegetation; breeds also on islands of lakes and on banks of fast flowing rivers. In spring appears in March – April (but on Markakol lake in the end of May only), in groups of 5-10, or in flocks up to 40-50 birds. Breeds in colonies of several dozen or several hundred pairs with other gulls and terns often. Nest is built from the dry vegetation, and located on the dry heaps of reed, among the reed-beds or on shore. Clutches of 1-4 (usually 2-3) eggs is produced from the end of April until the second decade of July (probably repeated laying). Both parents incubate for 22-24 days and care for juveniles, which fledge at age 40 days old, in mid-June – end of July. Repeated breeding after loss of first clutch is very possible. Autumn migration begins in August, from northern areas Gulls departed in the end September – mid-October, from the southern ones in end of October – late November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.