Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Pallas's Gull

Larus ichthyaetus Pallas, 1773
Қарабас өгізшағала
Pallas's Gull adult breeding 1 / 3

adult breeding Koksarai reservoir. Turkestan oblast.

all species photos · 531 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
Red Book of Kazakhstan · II IUCN LCleast concern
sizes
57–⁠61 cm, wingspan 155–⁠170 cmweight 1–⁠2 kg
when to see it
February — Novemberwinters: December — January
on the site
531 observationslast: 23 Oct 2026
videos
1

Description

Одна из самых крупных чаек, размером с гуся. В брачном оперении безошибочно узнается по крупным размерам и черной окраске головы. Мантия светлая и неполная, большая часть кистевой части крыла белая, на первостепенных маховых черного цвета немного, только в предвершинной части. Осенью на голове также много черно-бурых перьев, что отличает хохотуна от других крупных чаек. Кроме того, сохраняется характерная окраска мантии и концов крыльев; примечательна окраска клюва - основание его желтое, остальное красное, с черным кольцом у вершины. Ноги желтые или зеленовато-желтые. Глаза бурые. Молодые птицы с рыжими и бурыми пестринами, но в целом гораздо светлее молодых хохотуний, и еще отличаются от них размерами и окраской хвоста - он белый, с четкой темно-бурой полосой на конце. На 2-е календарное лето уже есть темно-бурые перья на голове - отличительный признак от полувзрослых чаек других видов. На 3-е календарное лето голова черно-бурая, со светлыми пестринами, а на хвосте есть темная полоса. На 4-е календарное лето наряд почти как у взрослых, но больше черного на первостепенных маховых, а на хвосте бывают темные отметины. Полный взрослый наряд приобретают в 5-летнем возрасте. Вес 950-2000 г, длина 57-61, крыло 46.2-51.7, размах 155-170 см.

Distribution

Episadically breeds in southern part of Kazakhstan, in north up Kushum mouth, area between Utva and Ilek rivers, Zharkol and Zhaman lakes (Naurzum Reserve), Tengiz lake, Malybay and Karasor lakes in Pavlodar oblast and Alakol depression. On dispersal and migration occurs everywhere, including the mountain lakes of Southern Altai. In small number wintering on Caspian Sea, in south of Mangyshlak.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 531 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits Caspian seaside, the large salty and fresh lakes, reservoirs; prefers the fishy waters with small islands. On migration occurs also on banks of rivers and small lakes. In spring arrives in mid-February – March in southern parts of breeding range; and in April on northern ones. Migrates in small flocks or singly. Breeds in dense colonies, sometimes numbering up to several thousand pairs, on bare or covered by scarce grass islands, together with other gulls, terns and waders often. Nest is built in shallow hole and is lined with dry grass and pieces of reed stems, at 15-20 cm one from another. Clutches of 1-3 (usually 2-3) eggs is produced in mid-April – May. Both parents incubate for about a month and care for juveniles, which hatch in May – June and begin to fly in July – early August. Autumn migration begins in August and continues until the freezing of reservoirs, latest birds recorded in end October – mid-November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.