Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Mew Gull

Larus canus Linnaeus, 1758
Көк шағала
Mew Gull adult 1 / 3

adult Caspian sea. Aktau.

all species photos · 377 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
44–⁠51 cm, wingspan 110–⁠125 cmweight 400–⁠600 g
when to see it
March — Novemberwinters: December — February
on the site
377 observationslast: 8 Oct 2026
videos
1

Description

Размером с ворону. У взрослых птиц оперение чисто белое, кроме светло-сизой мантии и черных, с белыми пятнами, концов крыльев. От восточной клуши и хохотуньи, с которыми сизую чайку легко спутать, несмотря на разницу в размерах, наиболее надежно отличается более тонким клювом полностью желтого цвета, без красного пятна на подклювье. При навыке можно отличать по более легкому телосложению и легкому полету. Ноги желтые, с зеленоватым оттенком. Глаза бурые, окологлазное кольцо оранжево-красное. В осеннем оперении окраска та же, но с буроватыми пятнами на голове, наиболее выраженными на зашейке, клюв и ноги становятся более зеленоватыми. У молодых много бурых пестрин, особенно темных на спине, на хвосте широкая темно-бурая предвершинная полоса, ноги розовые. На 2-е календарное лето оперение почти как у молодых, но мантия частично сизая (происходит смена ювенильных перьев на сизые), бледные пестрины на голове. На 3-е календарное лето похожи на взрослых, но на хвосте бывают небольшие темные отметины, мантия с буроватым оттенком. На 4-е календарное лето приобретают полный взрослый наряд, есть только трудно различимый с расстояния темный рисунок на больших верхних кроющих кисти. Вес 400-600 г, длина 44-51, крыло 34.0-41.2, размах 110-125 см.

Distribution

Breeds in northern part of Kazakhstan, in south to Dzhanybek, Sorkol and Balykty lakes in area between Volga and Ural rivers, lower reaches of Irgiz river, and Zaysan depression. On migration occurs almost everywhere, one bird was observed 24 April 1981 on Markakol lake. In mid December 22 birds recorded on Sorbulak lake near Almaty.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 377 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits the river valleys and steppe fresh lakes with plenty emergent vegetation, and also the salty lakes with islands. In spring arrives in small flocks of up to 30-50 birds, in end of March – April, migration finishes in mid-May. Breeds both singly and in colonies up to one thousand pairs, often together with Black-headed Gull, Black Tern or Little Gull. Nest is built on the dry heaps of reed, hummocks, banks of islands from the reed pieces and grass; nests placed up to 5-10 m one from another. Clutch of 2-3 eggs is produced in the end of April – May. Both parent incubate for 25 days and care for juveniles, which hatch in May – June, and begin to fly at age of 35 days old, in mid-June – early July. Autumn migration is in August – September, the latest birds recorded in mid-October – mid-November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.