Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Glaucous Gull

Larus hyperboreus Gunnerus, 1767
Дуанбас
Glaucous Gull

Aktau, Caspian Sea coast

all species photos · 16 →
status in Kazakhstan
on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
weight 1.7 kg
when to see it
October — January
on the site
16 observationslast: 8 Apr 2024

Description

Glaucous Gull is very large bird closed to Pallas's Gull in size. Adult Glaucous Gulls in spring plumage are white with pale bluish-grey mantle, shoulder feathers, secondaries and bases of primaries. In winter plumage head and neck have pale grey streaks. Bill is yellow with orange-red spot on the angle of low mandible, legs are yellowish-pink. Eyes are pale-yellow, eye-ring are yellow or red. Mantle of juvenile birds is pale-brownish with cloudy buffy spots. Crown is brown-mottled. Flight feathers are greyish, tail feathers are brownish white-spotted. Underparts are grey-brownish with unclear white spots. Bill is brownish, legs are grey-pinkish. Eyes are brown. Sizes: wing 420-490 mm, tail 170-200 mm, tarsus 65-75 mm, bill 55-70 mm. Average weight: males 1650 gr, females 1580 gr.

Distribution

Individual Glaucous Gulls collected on Caspian Sea, on Irtysh river (Dolgushin, 1962a) and in Ile valley close to Chilik 30 October 1969.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 16 →

Biology

Glaucous Gull is rare vagrant bird. It may be occur on coast of Caspian Sea, rivers and lakes in October – November.

Sources

"Птицы Казахстана" том 2. Алма-Ата, 1962.
Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.