Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Baraba Steppe Gull

Larus barabensis Johansen 1960
Дала өгізшағаласы
Baraba Steppe Gull adult 1 / 2

adult Burabai, Akmola oblast

all species photos · 412 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
sizes
54–⁠66 cm, wingspan 130–⁠158 cmweight 0.7–⁠1.2 kg
when to see it
April — October
on the site
412 observationslast: 8 Oct 2026

Description

Внешностью и размерами очень сходна как с хохотуньей, так и с восточной клушей. От последней отличается более светлой сизовато-серой мантией, от хохотуньи – рисунком крыла: единственное большое белое пятно есть на первом маховом, отделенное от вершины широкой черной полосой. На концах остальных первостепенных маховых очень небольшие белые пятна, которые к лету могут совсем обнашиваться. У значительной части птиц бывает небольшое белое пятно и на втором маховом пере (как у хохотуньи), что затрудняет ее полевое определение. Клюв желтый, с оранжево-красным пятном в вершинной части подклювья. Ноги ярко-желтые. Глаза светло-желтые, с оранжево-красным кольцом. В осеннем оперении окраска такая же, но у большинства птиц есть темные отметины на задней стороне шеи. Чередование возрастных нарядов практически такое же, как у восточной клуши, но во всех нарядах окраска светлее. В 4-летнем возрасте приобретают наряд, с расстояния неотличимый от взрослого. Ноги у молодых и полувзрослых птиц розовые (не путать со взрослыми L. argentatus). От сизой чайки отличается массивным телосложением, большим клювом и наличием красного бугорка у вершины подклювья. Абсолютно достоверное определение с расстояния пока не разработано, желательно фотографирование встреченных птиц для последующей диагностики. Вес 700-1200 г, длина 54-66, размах 130-158 см.

Distribution

Breeds in northern part of Kazakhstan from Ural valley eastward to Irtysh valley. Southern border of breeding range isn’t explored. In summer regularly recorded on Markakol lake.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 412 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits the forest steppes, shores of steppe lakes and big rivers. In spring appears in early April, the latest migrants recorded in first decade of May. Breeds mostly in colonies of up to 25-30 pairs; colonies are formed on the islands, in the reed beds, on tussocks among shallow water, or on shore; often together with other gulls and terns; the singly nesting recorded rarely. Nest is built from the dry grass stems and reed, and is lined with the soft grass. Clutches of 1-3 eggs produced in end April – mid-May. Juveniles begin to fly in end June – mid-July. Autumn migration begins in August, latest birds observed until the lakes freezing.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014.