Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Black Tern

Chlidonias nigra Linnaeus, 1758
Қара қарқылдақ
Black Tern spring plumage 1 / 3

spring plumage Sorbulak, Almaty region

all species photos · 215 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
22–⁠24 cm, wingspan 63–⁠68 cmweight 49–⁠76 g
when to see it
April — September
on the site
215 observationslast: 11 Sep 2026

Description

Мелкая крачка, со скворца. Весной почти все оперение аспидно-серое, а голова, шея и грудь практически черные. Белое только подхвостье. Клюв черный, ноги буровато-красные или красновато-черные. Хвост серый, с неглубокой вырезкой. Самки чуть светлее самцов. От белокрылой крачки отличается темной окраской надхвостья, хвоста и крыльев, крыло снизу одноцветно серое. Хотя у черной крачки крылья заметно светлее оперения туловища, они не бывают белыми, как у белокрылой крачки. В осеннем (зимнем) оперении большие участки на голове, шея и низ тела белые, верх тела и крылья остаются серыми, но светлее, чем весной. Подкрылья и низ тела светлые, но по бокам груди есть темные пятна, отличающие черную крачку от белокрылой. Белые перья зимнего наряда начинают появляться среди черного оперения уже в июне. Молодые окрашены похоже на осенних взрослых, но с бурым налетом на светлых участках оперения, на перьях спины и верха крыльев бурые или рыжеватые каемки, большие индивидуальные вариации. Годовалые птицы имеют промежуточный наряд между юношеским и взрослым, в гнездовом ареале они появляются редко. Вес 49-76 г, длина 22-24, крыло 20.7-22.8, размах 63-68 см.

Distribution

Breeds and occurs on migration everywhere in plains of Kazakhstan. In June 7-8 1976 and in August 31 1978 observed on Markakol lake at altitude of 1450 m.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 215 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits the fresh lakes, ponds and slow-current rivers covered by surface vegetation; and sometimes the sedge marshes. In spring appears in mid-April to May; arrives in small flocks of 8-20 very rare up to 70-100 birds. Breeds mostly in colonies of 10-100 pairs, and very rare by separate pairs. Nest is located on the small heaps of the dry reed stems or on the leaves of the water vegetation (waterlily for example); nest is built from the dry pieces of the reed stems and reed-mace, on the distance 0.5-2.5 m one from another. The main part of the nest is set under water. Clutch of 1-4 (usually 3) eggs produced from the mid-May until the early July. So long breeding period explained by the repeated breeding after the loss of first clutch (mostly because of Marsh Harrier hunting). Both parents incubate for 14-17 days and care for juveniles, which hatch in mid-June – early July and begin to fly at age 20-25 days old. The flying juveniles recorded very rare in the end of June, mostly in July – early August. The autumn migration is early, most of birds departed the breeding areas until the end of August.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.