Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

White-winged Tern

Chlidonias leucopterus Linnaeus, 1758
Аққанат қарқылдақ
White-winged Tern spring plumage 1 / 3

spring plumage Kostanai oblast, Karabalyk region, Rybkino village.

all species photos · 365 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
20–⁠23 cm, wingspan 63–⁠67 cmweight 53–⁠80 g
when to see it
May — September
on the site
365 observationslast: 21 Aug 2026
videos
4

Description

Со скворца. Весной туловище черное, крылья сверху светло-серые, а по переднему краю от основания до сгиба - белые, и это основное отличие от черной крачки; снизу у летящих птиц видно еще одно отличие - контрастная двуцветная окраска крыла. Хвост и надхвостье белые. Клюв красновато-черный, ноги ярко-красные. Хвост с неглубокой вырезкой. Осенью взрослые птицы в основном белые, с серым налетом на крыльях, корпусе, черное пятно позади глаза и темно-серый, со светлыми пестринами, затылок. По бокам груди нет темных пятен, в отличие от черной крачки. Молодые имеют в общем такую же окраску головы, но спина очень темная и довольно темные крылья, отличие от молодых черных крачек - очень светлый, почти белый хвост, резко контрастирующий с темной спиной, отсутствие темных пятен по бокам груди. Вес 53-80 г, длина 20-23, крыло 20.0-22.4, размах 63-67 см.

Distribution

Breeds in northern part of Kazakhstan, in south to Kamysh-Samar lakes and Tuma gorge in Volga-Ural interfluve, northern Trans-Caspian area, lower reaches of Irgiz river, Balkhash-Alakol and Zaysan depressions. Probably breeds also on lakes of Emba delta. On migration occurs everywhere.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 365 →

Species videos · 4

all species videos · 4 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits the shallow-water steppe lakes, marshy meadows, slow-current steppe rivers, abundantly covered with emergent vegetation. In spring arrives in early – mid-May in small flocks of 10-20 (rare up to 30) birds. Breeds in colonies of 10-20, up to 200 pairs, together with other birds, especially with Little Gull, but also with Black-necked Grebe or with waders. Nest is located on the dry reed heaps, tussocks or among the marsh grass; nest is built from the dry grass, at distance 1-3 m one from another. Clutch of 1-4 (usually 2-3) eggs produced in end of May - June. Flying juveniles were recorded in mid-July – early August. Autumn migration is early, most birds fly out in August.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.