Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Sandwich Tern

Sterna sandvicensis Latham, 1787
Айдарлы қарқылдақ
Sandwich Tern summer 1 / 2

summer Northern Caspian Sea

all species photos · 88 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
weight 200–⁠275 g
when to see it
April — October
on the site
88 observationslast: 11 Sep 2026
videos
1

Description

Adult Sandwich Terns in spring plumage have black upper-head to the line of eyes, the feathers of nape elongated and formed the crest. The mantle is pale-grey. Fly feathers are dark with white borders of inner webs. Head-flanks, all underparts and tail feathers are white sometimes with pink tinge on breast and belly. Bill is black yellow-tipped, legs are black with yellow soles. Eyes are dark-brownish. The distinction of winter plumage is in white fore-head and lores, with black streaks on crown. The feathers of nape are brownish-black, often with white edges. Juveniles have greyish-black “cap” with buffy edges of feathers and white mottles. Feathers of mantle are buffy-tinged with blackish streaks formed angles on feathers. Sizes: wing 290-325 mm, tarsus 25-30 mm, bill 50-58 mm. Weight: 200-275 gr.

Distribution

Sandwich Tern breeds on Caspian Sea in Mangyshlak area and near Atyrau on Peshnoy island. Vagrants recorded 14 May 1883 near Orenburg, 21 June 1914 at Aral Sea and 25 June 1930 close to Syrdarya delta.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 88 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Sandwich Tern is rare breeding migrant. It inhabits marine low cockle-shell or sandy islands without, or nearly so, vegetation. Arrives in April. Breeds in dense colonies, at 10-30 cm each pair of other, together with Common and Little Terns, Slender-billed Gull often. Nest is shallow hole without lining. Clutches of 1-2, very rare 3 eggs in end June – July. Both parents incubate for 22-23 days, juveniles fledge at 35 days old, up to mid-August. On Mangyshlak intense migration to north observed at end July 1951 and 1952, but this not explained. At autumn latest birds recorded in October.

Sources

"Птицы Казахстана" том 2. Алма-Ата, 1962. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.