Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Little Tern

Sterna albifrons Pallas, 1764
Кіші қарқылдақ
Little Tern adult 1 / 2

adult Sorbulak lake, Almaty province

all species photos · 273 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
22–⁠24 cm, wingspan 48–⁠55 cmweight 40–⁠65 g
when to see it
April — September
on the site
273 observationslast: 23 Jul 2026
videos
1

Description

Мелкая крачка, со скворца. В брачном наряде имеет неполную шапочку, не заходящую на лоб. Клюв желтый, с черным кончиком, лапы оранжевые. Мантия светло-сизая, передний край крыла от крылышка до концов махов темно-серый. Хорошо отличается от всех других крачек. Осенью окраска та же, но белое пятно занимает не только лоб, но и темя; клюв темный с желтоватым основанием (клюв начинает темнеть уже в июле). В это время наиболее надежным признаком становится темный передний край крыла. Молодые окраской головы похожи на осенних взрослых, но темная полоса по переднему краю крыла неясная, заходит до основания крыла, на перьях спины и верхних кроющих крыльев темные предвершинные полоски и светлые каемки, создающие чешуйчатый рисунок, ноги желтовато-серые. Помимо особенностей оперения, малых крачек отличает непропорционально большая голова и более прямолинейный, не столь легкий и изящный, как у других крачек, полет. Вес 40-65 г, длина 22-24, крыло 16,3-19,8, размах 48-55 см.

Distribution

Breeds and occurs on migration everywhere on plain waters of Kazakhstan. One bird observed on August 25th, 1980 on Markakol lake.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 273 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits the sandy, pebbly or cockle-shell shores of rivers and lakes with lack or scarce vegetation, prefers the islands near the shore. In spring appears in mid-April – May. Breeds in small colonies, of up to 50 pairs, often together with waders or Common Terns. Nest is located in shallow hole without lining or is lined with a few dry blades of grass. Clutch of 1-2 (usually 3) eggs produced in the end of May to July. Both parents incubate and feed juveniles, which hatch from the end of June. Flying juveniles were recorded from the early July. The repeated nesting after the loss of first clutch occurs often. Autumn migration begins in late July. Flies out from the breeding areas mostly in end August – early September, latest birds recorded in mid-September.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.