Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Little Crake

Porzana parva Scopoli, 1769
Кіші тартар
Little Crake adult male 1 / 2

adult male Atyrauskaja oblast, Zaembenskaja ravnina, ur. Uskan

all species photos · 35 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
18–⁠20 cm, wingspan 34–⁠39 cmweight 40–⁠75 g
when to see it
March — October
on the site
35 observationslast: 15 Sep 2026

Description

Обликом и манерами сходен с погонышем, но немного мельче, отличается от него полосатым подхвостьем и отсутствием полос на боках. От погоныша-крошки отличается отсутствием полос на боках (не заходят вперед за линию ног), красным основанием клюва и зелеными ногами. Самка отличается от самца тем, что у нее вместо однотонно сизой окраски передняя часть тела имеет охристо-серый цвет; горло, шея спереди и часть лица беловатые. Молодые малые погоныши и погоныши-крошки очень похожи, они окрашены в оливково-бурые и охристые тона с пестринами наверху и с полосами по низу тела, по бокам полосы заходят вперед до шеи, надежно различать от молодых погонышей-крошек можно только разглядывая первое (самое наружное) маховое перо: его стержень у малого погоныша бурый (но белое внешне опахало). Вес 40-75 г, длина 18-20, крыло 9.4-10.7, размах 34-39 см.

Distribution

Breeds from lower reaches of Ilek river eastward to Semipalatinsk and Alakol depression, in south to Shymkent and Almaty area. Breeding calls of several males were heard in end of April 2001 at foothills of Azutau ridge. On migration occurs almost everywhere.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 35 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits in reed-beds and willow thickets on shores of fresh or slightly salty lakes, pounds and slow rivers. Appears in end of March to April in southern areas, and from April to early May in northern ones. Migration finishes in end of May. Breeds in separate pairs. Nest is located in reed-bed or in floating reed stems; nest is constructed from strips of old reed leaves, often the base of nest contacts the the water. Clutches of 6-9 eggs is laid from May to late June. Only female has the brood patch. Broods were recorded in end of September, what suggests the possibility of two broods per year. Autumn migration begins in end of August. From northern areas birds disappears in end of September, in southern areas occurs up to mid-November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.
Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.
В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.