Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Spotted Crake

Porzana porzana Linnaeus, 1766
Тартар
Spotted Crake adult 1 / 2

adult Aktau, Mangystau

all species photos · 104 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
22–⁠24 cm, wingspan 37–⁠42 cmweight 60–⁠130 g
when to see it
March — October
on the site
104 observationslast: 15 Oct 2026
videos
1

Description

Со скворца, мельче коростеля и пастушка. Окраска издали кажется однотонно темной. С близкого расстояния виден красивый сложный рисунок из крапа, пятен и полос. Отличается от пастушка коротким клювом и зеленым цветом ног, от коростеля - красным основанием клюва, зелеными ногами и отсутствием ржаво-рыжего цвета на крыльях. От малого погоныша и погоныша-крошки следует отличать по одноцветному рыжевато-белому подхвостью. Летит "рыхло", свесив ноги, характерны "прямоугольные" крылья. Птица очень скрытная, видеть ее удается редко. Самцы чуть крупнее самок, окрашены сходно, но у самки больше охристых тонов. У взрослых цвет глаз изменчив - от желтовато-бурого до буровато-красного, нижняя поверхность крыла полосатая, белое с бурым. Осенняя окраска немного светлее брачной, сизо-серый цвет на голове и шее заменен буроватым, белые пятна более ярки, особенно на голове. Молодые птицы похожи на осенних взрослых, но низ тела с буроватым или охристым оттенком, горло светлое, клюв без красного. Вес 60-130 г, длина 22-24, крыло 10.0-12.0, размах 37-42 см.

Distribution

Breeds in northern part of Kazakhstan, in south to Kamysh-Samarskiye lakes and Karaganda, eastward to Semipalatinsk, Ayaguz and probably Markakol lake. On migration occurs everywhere.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 104 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common, locally rare breeding migrant. Inhabits the marshes and wet meadows in river valleys, near fresh lakes with shrubs and reed-beds. In spring arrives in end March or early April in southern areas, latest migrants occur in end of May, but only in end April - early May in northern areas. Breeds in separate pairs. Nest is located among the grass or on hummock; nest is built from dry grass. Clutches of 6-12 eggs is laid in end of April - May. Both parents incubate clutch for 18-21 days and care for chicks which hatch in June. Probably rears two broods per season. The autumn migration begins in mid-August - September and finishes in end of October - early November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.