Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Common Moorhen

Gallinula chloropus Linnaeus, 1758
Қызылқасқа сутартар
Common Moorhen 1 / 2

Almatinskaja obl.. g. Taldykorgan

all species photos · 526 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
32–⁠35 cm, wingspan 50–⁠55 cmweight 220–⁠460 g
when to see it
April — Novemberwinters: December
on the site
526 observationslast: 15 Oct 2026
videos
7

Description

Размером примерно с голубя. Окраска темная, почти черная, с сизым оттенком на нижней стороне тела и коричневым - на спине и крыльях. Клюв (кроме желтой вершины) и кожистая "бляшка" на лбу ярко-красные. Ноги зеленые. Плавает, подняв хвост, хорошо видны белое подхвостье с черной продольной полосой и белая полоска на боку. Самцы и самки выглядят одинаково, самки чуть меньше. Осенняя окраска сходна с брачной. Молодые светло-бурые, без "бляшки" и красного цвета на клюве, но с характерными белым подхвостьем и белой полосой на боку. По этим признакам камышница хорошо отличается от всех уток, поганок, от лысухи и других пастушковых. Вес 220-460 г, длина 32-35, крыло 15.8-19.0, размах 50-55 см.

Distribution

Breeds generally in plains of Kazakhstan in north to lower reaches of Ilek river, Naurzum, Kurgaldzhino, Shortandy area, Semipalatinsk and Zaysan lake. On migration occurs everywhere. In winter recorded in Aksu-Dzhabagly (31 December 1993).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 526 →

Species videos · 7

all species videos · 7 →

Biology

Numerous breeding migrant. Inhabits the fresh and salty lakes, pounds and low-current rivers, with the reed-beds or bush thickets and patches of open water. Arrives mostly by pairs in the end of April - early May. Last spring migrants recorded in early June. Breeds in separate pairs at distance at least 70-100 m one from another. Nest is located among the water in reed-bed or bush at 10-15 cm above water level; nest is built from dry stems and leaves of different plants and is lined with green leaves. Clutch of 6-12 eggs is laid in May to end of June. Incubation lasts 19-22 days. Chicks hatch in June to early August, and very early begin the self-supporting life. Double-breeding species; the repeated breeding after loss of first nest is common. Autumn migration begins in end of August. In northern areas Moorhens disappear in early October, in southern ones the latest birds observed in the end of October – November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.