Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Grey Partridge

Perdix perdix Linnaeus, 1758
Сұр шіл
Grey Partridge adult 1 / 2

adult Western Kazakhstan.

all species photos · 387 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
29–⁠31 cm, wingspan 45–⁠48 cmweight 320–⁠450 g
when to see it
April — Septemberwinters: October — March
on the site
387 observationslast: 4 Nov 2026
videos
1

Description

Размером немного крупнее голубя. Окраска оперения состоит из разнообразных чередований серого с рыжим и коричневым. Издали у сидящих на земле птиц заметно сочетание рыжей головы с дымчато-серой шеей. У самца на передней части брюха отчетливое коричневое пятно подковообразной формы. У самки размеры и окраска в общих чертах как у самца, но пятно на груди нечеткое и меньше, иногда отсутствует, окраска шеи и верха груди с менее четким рисунком, с охристым или рыжеватым оттенком, а лицо - напротив, менее рыжее, чем у самца; на груди есть светлые продольные штрихи, на кроющих крыла есть поперечные светлые полоски. В целом самка несколько монотоннее самца, и эта разница наиболее заметна весной. Сезонные изменения окраски незначительны. Осенью, в свежем пере, окраска несколько приглушена буроватыми каемками покровных перьев. Молодые имеют в целом более бурое оперение с пестринами, без грудного пятна и без рыжего с серым сочетания на голове и шее. Поршков, из-за мелких размеров, легко спутать с перепелами, отличать следует по рыжему хвосту. Осенью ювенильное оперение меняется на первое зимнее. В этом наряде и до следующего лета первогодков следует отличать от более старых птиц по двум наружным первостепенным маховым, которые остаются от ювенильного наряда и потому отличаются от остальных (новых) маховых: они узкие, заостренные и сильно обношенные. Вес 320-450 г, длина 29-31, крыло 14.8-16.6, размах 45-48 см.

Distribution

Lives in the steppe and forest-steppe zones and also in the foothills of Eastern and South-Eastern Kazakhstan. Please see the detailed distribution in Kazakhstan in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 387 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common resident. Inhabits forest edges, riparian forests, shelterbelts, groves and shrubby steppes both on plains and in mountains up to 2000 m. Most of the year lives in flocks which in spring (March) break up into pairs. Nest is built under bush or grass in shallow hole lined with grass stems and leaves. Clutches of 11-26 eggs in April – May. Only female incubates clutch for 21-26 days from the laying of the last egg; male sometimes helps her. Chicks hatch in June, but some brood with half-grown chicks recorded in August – early September also. Repeated breeding is most likely explanation. In autumn birds disperse fairly large distances from breeding grounds, though details of dispersing are not known.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.