Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Common Pheasant

Phasianus colchicus Linnaeus, 1758
Қырғауыл
Common Pheasant male 1 / 2

male Sarybulak, Enbekshikazakh region, Almaty oblast

all species photos · 677 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
when to see it
March — Augustwinters: September — February
on the site
677 observationslast: 2 Oct 2026
videos
1

Description

Несколько крупнее курицы. У взрослых самцов голова металлического зеленовато-фиолетового цвета. Верхняя сторона медно-рыжая, с интенсивным зеленым металлическим блеском и мелкими черными пятнами по вершинам перьев. Нижняя сторона медно-красная, с зеленоватым отливом и черными поперечными полосами, образованными предвершинными краями перьев. Горло и зоб с интенсивным зеленым отливом. Кроющие крыла и не замкнутый на горле ошейник белые (у птиц подвида septentrionalis ошейник отсутствует). Хвост очень длинный, почти в два раза длиннее крыла. Рулевые рыжевато-бурые с красноватым отливом и поперечными черными полосками, края перьев рассучены. Голое пятно вокруг глаз ярко-красное; клюв роговой; радужина ржаво-коричневая; ноги зеленовато-бурые. У самки верхняя сторона тела светлая буровато-охристая, с крупными бурыми пятнами; нижняя сторона тела одноцветная песчано-охристая. На лбу и зашейке развит розоватый оттенок. Хвост длинный (хотя короче, чем у самца), того же цвета, как и верх тела, с поперечными темно-бурыми пятнами. Молодые по окраске похожи на самку, только на голове и шее имеются мелкие светлые крапинки, металлический блеск отсутствует. Вес: самцы - 900-1800 гр, самки - 800-1250 гр.

Distribution

Resident of riparian forests of South-Eastern Kazakhstan, and also in Syrdarya vallay and in Northern Trans-Caspain area. Please see the detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 677 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common, in places rare resident. Inhabits riparian forests and reed-beds with thick bush cover on or near rivers and lakes in steppe regions, and deciduous forest with overrun unkempt thickets and dense undergrowth in mountain foothills up to 1800 m; in 2003 recorded in Bolshoye Almatinskoye lake, 2500 m. Males begin to utter mating call in February, but mostly in March. Each male “goes for it” and may attract on his territory several females. Nest is built under a bush or grass on ground from grass leaves. Clutches of 8-24 eggs laid in April – mid-June. Often breeding repeated if nest lost. Female incubates some 22-26 days and cares for chicks, which usually hatch towards the end of May – mid-June. Live in flocks (up to more than one hundred birds) in Autumn and Winter, and sometimes disperse, up to 200 km away from breeding grounds.

Sources

"Птицы Казахстана" том 2. Алма-Ата, 1962. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.