Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Common Quail

Coturnix coturnix Linnaeus, 1758
Бөдене
Common Quail

Zhumai village. Akmola oblast.

all species photos · 66 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
16–⁠18 cm, wingspan 32–⁠35 cmweight 70–⁠155 g
when to see it
April — Octoberwinters: November — March
on the site
66 observationslast: 10 Oct 2026

Description

Самая маленькая из куриных птиц, размером с дрозда. Окраска покровительственных рыжих и бурых тонов, в виде пестрин, разбросанных по всему телу. Самец и самка сходны по окраске и размерам, отличия в том, что у самца по подбородку и горлу идет темная продольная полоска, есть четкий черно-белый полуошейник. У самки низ головы однотонно охристо- или буровато-белый, без полосы, нет ошейника, на груди округлые темные пятна. От коростеля и погоныша перепел отличается более коренастой фигурой, коротким коническим клювом, более короткими и короткопалыми ногами. У летящего перепела ног не видно. Сезонных изменений окраски нет. Молодые похожи на самку, но верх более монотонный, с не столь контрастным рисунком, есть пятнистый рисунок на боках тела; маховые перья более темные, чем у взрослых, менее выражена полосатость на наружном опахале, меньше охристых пятен. Определение пола возможно с возраста 2 недель, когда у самок появляются на груди охристые перья с темными пятнами, а у самцов - рыжие, без четких пятен. Вес 70-155 г, длина 16-18, крыло 10.6-11.8, размах 32-35 см.

Distribution

Breeding in Kazakhstan almost everywhere, except in deserts and the Syrdarya valley. Occupies high-grassed, shrubby meadows and river valleys both on plains and in low mountains. On migration occurs everywhere.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 66 →

Biology

Common, in places a numerous breeding migrant. Inhabits meadows in river valleys and near lakes, lucerne, clover and cereal fields, edges or clearings in forests, in mountains up to 2000 m on Altai and 2800-3000 m in Zailiyskiy Alatau, where high grass grows. Appears in second half of April – mid-May. Migration is swift and sudden, and last birds observed at end May. Pairs are formed only at the time of mating. Nest is built under bush or dense grass on ground in shallow hole lined with grass. Clutch of 7-20 eggs is produced from May – mid-August. So long breeding period explained by late nesting of first-year breeders and early maturing of young birds from early broods, which become ready for breeding at late summer. Re-nesting after loss of first clutches can be a third reason, as many clutches perished on hayfields. Under normal conditions one female reared two broods per year. Only female incubates for 15-17 days and cares for chicks; at age 35-40 days chicks do not differ from adults in size. As young males readily approach singing females, the last clutches may belong to young birds. Autumn migration begins in August. From northern Kazakhstan, largely disappears end September, although some birds linger to mid-October. At Chokpak Pass mass migration observed at the end of September – first half of October. After frost and snowfall many birds perished in mountains. The last stragglers have been observed to mid-November. In mild winters, singly birds occur in South Kazakhstan, in Shymkent area.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.