Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Chukar Partridge

Alectoris chukar J.E.Gray, 1830
Кекілік
Chukar Partridge adult 1 / 2

adult Big Boguty mts. Almaty oblast.

all species photos · 563 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
weight 350–⁠650 g
when to see it
March — Julywinters: August — February
on the site
563 observationslast: 27 Oct 2026
videos
2

Description

У взрослых птиц верхняя сторона тела голубовато-серая, с интенсивным винным оттенком на передней части спины и части кроющих крыла. Большие кроющие крыла розовато-рыжие с широкими стрежневыми голубыми пятнами. Темя и зашеек серые. Светло-охристое горло и щеки окаймлены довольно широкой черной полосой, которая, проходя через глаз, переходит в черную лобную полоску. Кроющие уха рыжие. Зоб и передняя часть брюха голубовато-серые, остальное брюхо и нижние кроющие хвоста охристые. Бока тела в широких белых, черных и рыжих поперечных полосах. Маховые бурые с охристыми наружными опахалами у вершины крыла. Центральная пара рулевых одного цвета с верхней стороной тела, остальные рыжие. Клюв и лапы красные, радужина бурая. Самка отличается от самца несколько меньшими размерами и отсутствием шпор. У молодых птиц верхняя сторона тела серовато-буроватая, со светлыми треугольными вершинными пятнами. Шапочка более охристого оттенка, без пятен. Нижняя сторона тела светлее. Горло беловатое, зоб светлее, чем спина, с резко выраженной пятнистостью. На брюхе кроме светлых пятен, имеющих размытую форму, появляются поперечные бурые полосы. У первостепенных маховых внутренние опахала одноцветные бурые, наружные и вершины перьев в бурых и сливочных пятнах. Клюв черный, у более крупных птенцов постепенно краснеет; ноги розовые. Вес взрослых 350-650 гр.

Distribution

Occupies in Mangyshlak and in mountains and adjusted lowlands of South-Eastern and Eastern Kazakhstan. Please see the detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 563 →

Species videos · 2

all species videos · 2 →

Biology

Common, in places rare resident. Inhabits broken terrain, deserted mountains, chinks and rocky gorges with shrubs, open slopes with water nearby, up to 2700 m. Most of the year lives in flocks of up to 50-100 birds, which in spring (March or April) break into pairs. Breeding territories not large, and pairs can nest at 100-150 m from each other. Nest is built by female or with help of male under bush, grass or stone in shallow hole lined with grass. Clutches of 7-22 eggs in end March – early June. When conditions are favourable, female builds two nests and lays two clutches, one of which is incubated by male (brood patches formed) and the other by female. After hatching, both broods join. Incubation begins from last egg and continues 23-25 days. One (female or male) or two birds care juveniles. Repeated breeding after loss of first clutches not rare. In August broods join in flocks, and birds disperse not far from their breeding territories. Rainy summers (May – June) and snowy winters (December – February) are the main reasons for a decline numbers during some years; populations restore rapidly.

Sources

"Птицы Казахстана" том 2. Алма-Ата, 1962. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.