Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Himalayan Snowcock

Tetraogallus himalayensis G.R.Gray, 1843
Гималай ұлары
Himalayan Snowcock

Zailiyskiy Alatau, Almaty region

all species photos · 67 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
weight 1.9–⁠3.3 kg
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
67 observationslast: 25 Oct 2026

Description

У взрослых птиц верх тела - спина, надхвостье, верхние кроющие хвоста и крыла - серые с мелким струйчатым рисунком. Голова пепельно-серая, горло и бока шеи белые, окаймленные коричнево-рыжей полосой. Зоб сливочного оттенка, с поперечными черными пятнами. Между зобом и брюхом проходит широкая одноцветная сливочная полоса. Брюхо темно-серое, значительно темнее спины, с мелким струйчатым рисунком. На боках удлиненные перья, с широкими черными и рыжими перьями. Первостепенные маховые белые с темно-серыми вершинами перьев, второстепенные маховые серые, на наружных опахалах со струйчатым рисунком и черной предвершинной полосой. Клюв роговой, ноги красноватые, радужина бурая. Голое пятно за глазом желтое. Самка отличается от самца меньшими размерами и отсутствием шпор. У молодых птиц верхняя сторона тела в темно-бурых и охристых пестринах, которые на кроющих крыла образуют темные и светлые крупные пятна. На лбу и перед глазом темные и светлые крупные пятна, между которыми проходит светлая сливочная полоса. Горло сливочное, зоб и брюхо серовато-охристые, с бурыми поперечными полосками, лучше выраженными на зобу и боках тела. Первостепенные маховые в основной части белые, в вершинной - бурые, на конце с мелкой охристой крапчатостью. Второстепенные маховые бурые, с охристым рисунком. Рулевые буровато-охристые с поперечными белыми полосами. В отличие от взрослых, у птенцов центральные рулевые довольно сильно удлиненны отчего хвост приобретает заостренную форму, напоминающую хвост молодых фазанов. Лапы розоватые, клюв черно-розовый. Вес взрослых: 1900-3300 гр.

Distribution

Occupies in highlands of South-Eastern and Eastern Kazakhstan. Please see the detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 67 →

Biology

Common but in places rare resident. Inhabits higher alpine slopes and sub-alpine meadows with rocks and cliffs throughout the higher Tien Shan Mountains to edges of southern Altai; at 900-1500 m in Dzhungarskiy Alatau and 2500-3300 m in Zailiyskiy Alatau. Not wanders or migrates. Breeds in separate pairs, males sing loud beginning in March. Female builds nest under a stone or in a hole between rocks or even large boulders on ground from dry grass stems and twigs lined with grass and feathers. Clutches of 5-16 eggs in mid-April – early June; female lays one egg every two days. Copulation observed as late as early May. Only female incubates for a month roughly; chicks hatched in mid-May – late June. They stay in broods with one or two parents until September - October, when birds flock on southern slopes with some exposed rocks and vegetation before heavier snow fall later in the year. In places several hundred or thousand birds occurs in winter.

Sources

"Птицы Казахстана" том 2. Алма-Ата, 1962. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.