Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Daurian Partridge

Perdix dauurica Pallas, 1811
Сақалды шіл
Daurian Partridge

Zhambyl oblast. Ryskulov region. Kyrgiz Alatau ridge, Kyzylkiya pass.

all species photos · 18 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
29–⁠33 cm, wingspan 48–⁠52 cmweight 250–⁠400 g
when to see it
March — Augustwinters: September — February
on the site
18 observationslast: 8 Jun 2025

Description

Очень похожа на серую куропатку, с близкого расстояния отличается от нее черным, а не коричневым брюшным пятном, наличием на груди, наряду с серым, светло-рыжего цвета, Кроме того, под глазом есть черная полоска поперек щеки. Осенью и зимой у самцов и самок есть по бокам горла удлиненные перья - "борода". Сезонные изменения окраски незначительны, самка отличается от самца наличием поперечного рисунка на кроющих крыла, более узкой рыжей полосой (в среднем 5 мм) на лбу (у самца в среднем 9 мм), каплевидной формой темных пестрин на темени (у самца - узкие штрихи), наличием широких белых штрихов на кроющих уха, брюшное пятно небольшое, иногда его нет. Молодые до осени (как и пуховые птенцы) практически неотличимы от молодых серых куропаток. С осени до лета, в первом взрослом наряде, внешне неотличимы от более старых птиц, при контактном определении отличаются по узким и обношенным двум внешним маховым перьям. Вес 250-400 г, длина 29-33, крыло 14,8-16,4, размах 48-52 см.

Distribution

Breeding in shrubbery at low altitude and in highlands of Northern and Western Tien Shan (up to Chokpak pass), in Dzhungarskiy Alatau, Saur, Monrak ridges and on Southern Altai. In early December a flock observed in Karachingil, close to Kapchagay Reservoir.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 18 →

Biology

Rare resident. Inhabits highland (1500-2000m) and alpine (up to 3200-3400 m) steppe with bushes, and agricultural areas. In March they occur in groups of 5-7 birds, and in April they form pairs. Nest is built under bush or grass on the ground. Clutches of 13-20 eggs in May - June, a brood with small chicks observed in mid-July. In autumn and winter they live in areas with thin snow cover.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.