Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Ferruginous Duck

Aythya nyroca Guldenstadt, 1770
Алакөз сүңгуір
Ferruginous Duck male 1 / 3

male Topar, Southern Trans-Balkhash area, Almaty oblast.

all species photos · 303 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
Red Book of Kazakhstan · I IUCN NTnear threatened
sizes
38–⁠42 cm, wingspan 63–⁠67 cmweight 400–⁠700 g
when to see it
March — Novemberwinters: December — February
on the site
303 observationslast: 20 Jul 2026

Description

Небольшая, немного крупнее чирка, нырковая утка. Во внешности самца наиболее примечательны каштаново-коричневая окраска, на голове, шее и груди легкий фиолетовый отлив, на шее черное кольцо, задняя сторона шеи, спина и надхвостье черно-бурые с зеленоватым отливом; брюхо почти все белое, имеет резкую границу с темной грудью, задняя часть брюха бурая. Самка в общем похожа на самца, но менее контрастна: коричневый цвет не столь сочный, без отлива, спинная сторона бурая, светлее, чем у самца, брюхо без резких границ темного и светлого. У самца белые глаза, у самки и молодых - красно-бурые. По всей длине крыла белое зеркало. Ноги темно-серые. Осенью окраска самки несколько светлее, чем весной, вокруг клюва бывает белесое кольцо. Осенний самец похож на самку, но глаза белые. Молодые похожи на самку, но подхвостье с многочисленными темными пестринами. Посадка на воде не столь глубокая, как у других чернетей, хвост обычно держит выше, почти как речные утки. Взлетают с воды легко. Вес 400-700 г, длина 38-42, крыло 17,1-19,6, размах 63-67 см.

Distribution

Breeding mainly in southern half of Kazakhstan. Northern limit is not well known and probably passes through lower reaches of Kushum and Ilek rivers, Selety lake, around Semipalatinsk, Chiliktinskaya valley (a brood recorded 12 July 1963) and Chernyy Irtysh river delta. Previously (in 1930-1950) nested in Naurzum Reserve, but now only recorded during migration. Widespread on migration and occasionally winters south of Shymkent and in lower reaches of Charyn river. Vagrant observed 1 October 1900 on Markakol lake.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 303 →

Biology

Currently a rare breeding migrant; before common. Inhabits deep lakes with rich reed-bed and other vegetation. Appears early March – late April, sometimes even in early May. Migrates in small groups of 10-30 birds and occasionally in pairs. Nest is built in reed-beds, on floating old reed stems, muskrat homes or very rarely at edge of water under cover of bushes, from old reed leaves and lined with down. Clutches of 6-15 eggs early May – end of June. Only female incubates 25-28 days, male stay nearby. Juveniles hatch early June – mid-July, and begin to fly end July – August. Often both parents rear brood. No moult migration or moult concentration recorded. Autumn migration begins last 10 days of September; some birds recorded end October – mid-November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.