Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Tufted Duck

Aythya fuligula Linnaeus, 1758
Айдарлы сүңгуір
Tufted Duck spring male 1 / 3

spring male Big Aksuat lake, Naurzum Natural Reserve

all species photos · 584 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
40–⁠47 cm, wingspan 67–⁠73 cmweight 600–⁠900 g
when to see it
February — Novemberwinters: December — January
on the site
584 observationslast: 24 Oct 2026
videos
3

Description

Утка средних размеров. Самец весной контрастно черно-белый, на черных голове, шее и груди фиолетовый металлический отлив, от самца морской чернети отличается длинным хохлом на затылке (виден не всегда!) и черной спиной. Самка с коротким хохлом, бурая, с буровато-белым брюхом, на котором бывает больше или меньше бурых перьев, иногда оно лишь немного светлее верха; отличается от морской чернети отсутствием широкой белой полосы вокруг клюва, но могут быть отдельные перья или узкая грязно-белая полоска, изредка она бывает довольно широкая, почти как у морской чернети, но не бывает белого пятна на щеке. Вообще окраска самок довольно изменчива, от темно-бурой до рыжевато-коричневой. Добытую самку легко отличить от самки морской чернети по отсутствию поперечного струйчатого рисунка на спине. От красноголовой чернети отличаются наличием зеркала, желтыми глазами. Длинное, во все крыло, белое зеркало есть во всех нарядах. Ноги у всех птиц голубовато-серые, с черными перепонками. Самцы в летнем пере похожи на самок, но окраска контрастнее, хохол небольшой и может быть незаметен, на боках всегда есть как бурые, так и белые и грязно-белые перья, не бывает белых перьев у основания клюва, спина черно-бурая, с мелким белым крапом. Молодые в первую осень похожи на самок, без хохла, глаза буровато-желтые; молодые самцы отличаются от молодых самок более темной окраской головы и груди, мелкой белой пятнистостью на плечевых перьях и кроющих крыла. Годовалые самцы в брачном пере могут отличаться от более старых укороченным хохлом, наличием серых и бурых перьев среди контрастного черно-белого наряда. Вес 600-900 г, длина 40-47; крыло самцов 19,4-21,5, самок - 18,5-20,5, размах 67-73 см.

Distribution

Breeds in northern Kazakhstan, south to lower reaches of Uzen, Irgiz and Turgay rivers, mouth of Kengir river, Ust-Kamenogorsk area, on Markakol lake, upper Bukhtarma river and in foothills of Altaiskiy Tarbagatay ridge. A brood recorded 18 July 1990 on Alakol lake. Widespread on migration; occasionally winters in Ile valley, and in lower reaches of Keles river. On Sorbulak lake nearly 100 birds recorded 10 February and 200-1000 birds 3 November – 15 December 2002.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 584 →

Species videos · 3

all species videos · 3 →

Biology

Common breeding migrant and numerous during migration. Inhabits steppe lakes and rivers with reed-beds or willow bushes, and mountain lakes with forested shore up to 1500 m in Altai. Appears end February – early March in southern regions, and early – mid-April in the north. Migrates mainly at night and at dawn in small flocks of several dozen, but sometimes 100-150, resting by day and gathering in big numbers. Migration completed by end May. Breeds in separate pairs. Nest is built on shore near water in shallow hollow, on small islands or on floating reed stems from dry grasses, reed leaves and lined with down. Clutches of 6-12 eggs end May – early July. Juveniles hatch early June – end July, and may not fly until end August. Moulting males noted mid-July – August, but not known where they concentrate. Autumn migration is very late, from mid- or end September, and continues until water freezes, early – mid-November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.