Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Common Pochard

Aythya ferina Linnaeus, 1758
Көк сүңгуір
Common Pochard male 1 / 2

male Aktau, Caspian sea

all species photos · 585 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN VUvulnerable
sizes
42–⁠49 cm, wingspan 72–⁠82 cmweight 0.8–⁠1.2 kg
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
585 observationslast: 21 Aug 2026
videos
1

Description

Утка средних размеров. Весной у самца ярко-рыжая голова, грудь и самая передняя часть спины черные, бока тела и спина светлые голубовато-серые, с мелким поперечным струйчатым рисунком. У сидящего на воде самца светлые голубовато-серые бока и спина. Весной самца можно спутать только с красноносым нырком, от которого следует отличать по голубому с черным клюву, отсутствию белого на крыле и черной полосы вдоль брюха. У селезня в летнем пере сохраняется брачный рисунок, но в сильно "приглушенном" виде, с бурыми перьями вместо черных на груди и вокруг хвоста, голова более бурая, чем весной, но отчетливо видно рыжину, светло-голубые бока и спина тоже с бурым налетом. Самка в основном коричнево- или рыжевато-бурая, очень выражены индивидуальные вариации, с различно выраженными посветлениями вокруг клюва (но не в виде белого кольца!), на щеках, у глаз, на горле, может быть светлая полоса за глазом. На спине и боках почти всегда есть больше или меньше перьев со светло-серым струйчатым рисунком. У всех птиц зеркало светло-серое, слабо отличающееся от остального крыла. Глаза у самца красные, у самки и молодых - бурые. Клюв у самца голубой с черным, у самки - серый. Лапы у всех серые. Молодые похожи на самку, но с более монотонно-бледными щеками и боками шеи, меньше серого с поперечным рисунком на спине и боках, более полосатый или пятнистый низ тела. Уже в первую осень самцы более серые, чем самки. Самка и все осенние молодые хорошо отличаются от других чернетей и красноносого нырка отсутствием белого зеркала. Размерами самцы и самки сходны, обычный вес 800-1200 г, длина 42-49, крыло 18,5-22,3, размах 72-82 см.

Distribution

Breeding in northern half of Kazakhstan, south to Kamysh-Samarskiye lakes, lower reaches of Turgay river and Zaysan depression; sporadically further south to Ile river delta and Syrdarya valley. Widespread on dispersal and migration. Wintering in the extreme south of Kazakhstan. On Sorbulak lake 20 birds recorded 15 December 2002.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 585 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common breeding migrant and numerous on migration. Inhabits fresh and salty steppe lakes and rivers with well developed reed-beds, prefers deep water, both on plains and in mountains up to 1500 m in Altai. Appears somewhat later than river ducks, in early March – mid-April. Migrates in separate flocks from some dozen up to 100-150 birds. As a rule, movement is finished by mid-May. Nest is built in reed-beds, on shallow water or on meadow tussocks and in flooded forests from dry reed leaves and other vegetation and lined with down. Clutches of 5-14 eggs in late April – end June. Female incubates 24-26 days. Juveniles hatch end May – early July, and begin to fly end July – late August. After females begin incubation, males gather on large deep lakes and moult (end May – mid-July). Autumn migration begins in September, peak movement end September – October; some birds linger into November, when water freezes.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.