Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Garganey

Anas querquedula Linnaeus, 1758
Даурықпа шүрегей
Garganey spring male 1 / 3

spring male Sorbulak lake, Almaty region

all species photos · 718 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
34–⁠41 cm, wingspan 63–⁠69 cmweight 300–⁠500 g
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
718 observationslast: 27 Aug 2026
videos
2

Description

Чуть крупнее чирка-свистунка. У весеннего самца издали видна широкая белая полоса по бокам головы. Самки, молодые и самцы в осеннем пере с трудом отличимы от свистунков, но более светло окрашены, особенно верх крыла (у самцов он остается сизо-голубым), светлая "бровь" хорошо выражена, зеркальце блекло-зеленое (у самцов ярче, со слабым блеском), с белыми окантовками сзади и спереди. В отличие от свистунков, по бокам хвоста нет светлых пятен, весь клюв темно-серый. Молодые отличаются от самки очень незначительно: грудь и бока более рыжие, на брюхе отчетливые пестрины (у взрослых самок они неясные). Молодые самцы отличаются от молодых самок наличием голубого цвета на верхних кроющих крыла, но только в виде сизых каемок на бурых перьях, зеркало явно зеленое; у молодых самок верх крыла светло-бурый, зеркало серо-коричневое, без зеленого блеска. Эти особенности окраски крыла сохраняются и в первом брачном оперении. Как правило (не всегда), у молодых самцов нет темных пятен на клюве, а у самок - есть. Самый надежный признак трескунка в любом наряде - белые (или беловатые, но явно светлее опахал) стержни маховых. Вес 300-500 г, длина 34-41, крыло самцов 18,7-21,1, самок - 18,2-19,6, размах 63-69 см.

Distribution

Breeds throughout Kazakhstan, including southern Altai (Markakol lake) and Ural river delta, excluding Aral Sea and adjacent deserts. Widespread on migration, sometimes visits highlands (Bolshoye Almatinskoye lake, 7 September 1971, 29 August 1972 and 5 August 1973). Occasionally winters south of Shymkent, in lower reaches of Arys and Keles rivers.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 718 →

Species videos · 2

all species videos · 2 →

Biology

Common, locally numerous, breeding migrant. Inhabits open lakes and marshes in steppe and desert, avoiding forest lakes; also locally in mountains up to 1500 m in Altai. Appears somewhat later than other ducks in mid-March, but mainly April. Migrates in small flocks, often with other ducks, and movement finishes about mid-May. Nest is built on ground near water (sometimes up to 2 km away) under canopy of grass or bush and on dry tussocks at marsh edge. Shallow hollow lined with dry grass and down. Clutches of 7-10 eggs at end of April – mid-July. Female incubates 21-24 days. Juveniles hatch mid-June – end July and fly mid-July – early August. Repeat brood after loss of clutches is common. After females begin incubation, males fly away for moult in shallow steppe or desert lakes (end May, mainly June – early July). Autumn migration begins mid-August or early September, peak movement September – October and completed end October, though some birds linger to early November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.