Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Gadwall

Anas strepera Linnaeus, 1758
Қоңыр үйрек
Gadwall male 1 / 3

male Turhen river. Almaty oblast.

all species photos · 578 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
46–⁠56 cm, wingspan 84–⁠95 cmweight 0.6–⁠1.3 kg
when to see it
February — Octoberwinters: November — January
on the site
578 observationslast: 2 Oct 2026
videos
1

Description

Меньше кряквы, примерно с шилохвость или свиязь. Самец в весеннем наряде имеет преимущественно серую окраску, чем отличается от ярких самцов остальных уток. В то же время у него есть характерные для самцов речных уток детали окраски - струйчатый рисунок на груди и боках, а также черные подхвостье и надхвостье, по которым легко отличать самца серой утки от самок других видов издали; часть кроющих крыла сочного каштаново-коричневого цвета и образуют сплошное поле впереди зеркальца. В летнем пере самец похож на самку, но более серый и монотонный, сохраняются каштановые кроющие крыла, нет темных пятен на клюве, характерных для самок. Самка в целом рыжевато-серая, похожая на самок других речных уток, особенно на крякву, на воде отличается от нее более серой окраской, нечеткой полосой через глаз, рулевые не белые (серые), брюхо белое, резко контрастирующее с темной грудью (осенью этого контраста нет, брюхо становится пестрым). Молодые имеют самочью окраску, но более пестрые снизу и более темные сверху. Уже в этом возрасте самцы отличаются от самок матово-черными, почти без пестрин, шапочкой и надхвостьем. У молодых самцов, как правило, нет темных пятен на клюве, какие есть у самок, но этот признак иногда "дает сбои". Годовалые самцы (2-й календарный год) весной отличаются от более старых бурым оттенком на спине, серой "грязью" на зеркальце и брюхе. В полете сверху виден во всех нарядах характерный видовой признак: зеркальце наполовину густо-черное, наполовину - ярко-белое, и это белое далеко видно. С более близкого расстояния видно, что зеркальце трехцветное - серо-черно-белое. Лапы желтые (у самок - грязно-желтые) с темными перепонками. Вес самцов 600-1300, самок - 500-1000 г, длина 46-56, крыло самцов 25.1-28.2, самок - 23.3-26.2, размах 84-95 см.

Distribution

Breeds and widespread during migration on plains, except waterless areas of Mangyshlak, Ustyurt and Betpak-Dala, in Southern Altai and in some locations in Tien Shan. Three birds recorded in highlands, at Bolshoye Almatinskoye lake 29 August 1972. Wintering in the extreme south of the Republic, in mild winters at Barsa-Kelmes island on Aral Sea. 15 males recorded on Sorbulak lake close to Almaty 15 December 2002.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 578 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common breeding migrant, locally abundant. Inhabits steppe, desert and forested lakes or rivers, prefers reservoirs with reed and mace beds, both on plains and in mountains up to 2000 m. Appears end February – early March in the south of Kazakhstan, and end March – mid-April in central and northern areas. Migrates in small flocks of up to three dozens birds, often with other ducks. Nest is built near the shore, but sometimes up to 2 km from water. Breeds in separate pairs, but on western shore of Alakol lake loose colonies on small islands of 15-20 pairs with nests 5-20 m distance from one another have been observed. Nest is a shallow hollow on the ground, lined with dry grass stems and down under canopy of grass or bush, and very rarely among reed-beds. Clutches of 5-11 eggs end April – late June. Female incubates 27-28 days. Juveniles hatch late May – mid-July, and begin to fly end July – late August. A second clutch is common after loss of first breeding attempt (late broods recorded end September – early October). After females begin to incubate males gather in flocks and flying to moult on shallow steppe lakes in Northern and Central Kazakhstan (from end May, mainly June – July). Autumn migration in Northern Kazakhstan not well marked, and birds move off in September – first 10 days of October; in southern areas migration begins in mid-August, mainly September – October. Latest records in end October – first 10 days of November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.