Common Teal
Anas crecca Linnaeus, 1758
Ысылдақ шүрегей

1 / 2
male Turhen river. Almaty oblast.
female Aktau, Mangystau
- status in Kazakhstan
- nests here · on migration · winters here
- conservation status
- IUCN LCleast concern
- sizes
- 34–38 cm, wingspan 58–64 cm
- when to see it
- February — Novemberwinters: December — January
- on the site
- 544 observationslast: 31 Oct 2026
Description
Самая маленькая из наших уток, размерами хорошо отличается от всех, кроме чирка-трескунка. У весеннего селезня на голове сложный рисунок из зеленого и каштаново-коричневого, издали голова кажется просто темной. Самка отличается от самки трескунка светлыми, почти белыми пятнами по бокам хвоста. В целом свистунки (самки и все осенние птицы) выглядят более темными, верх крыла без голубовато-серого цвета, светлая "бровь" выражена слабо. Зеркальце наполовину черное, наполовину - зеленое, с ярким зеленым и фиолетовым блеском, одинаковое и у самок, и у самцов. но у самок оно более узкое, окантовано и сзади и спереди белыми полосками, а у самца - сзади зеркала белая полоска, а спереди - палевая или светло-коричневая. Наиболее надежный признак, по которому можно отличить добытых свистунков во всех нарядах - темные стержни маховых перьев. В летнем пере самцы похожи на самок, но более монотонны сверху, клюв полностью черный. Молодые тоже похожи на самку, как и на летнего самца, но более пятнисты снизу. Молодые самки отличаются от молодых самцов наличием темных пятнышек на оранжевых краях клюва, у старых самок этих пятнышек обычно больше, но четких возрастных отличий не найдено. Самцы весят 250-450, самки - 200-400 г, длина 34-38, крыло самцов 17.6-19.6, самок - 16.6- 18.5, размах 58-64 см.
Distribution
Occupies northern half of Kazakhstan, south to Uralsk, Atbasar, Naurzum Reserve, Southwest Altai and Zaysan depression, but not nesting in Kurgaldzhin. Widespread on migration, occasionally in highlands (Bolshoye Almatinskoye lake, 27 August and 4-7 September 1971). Sometimes wintering in the south and south east of country, once recorded at Kulsary on Emba river.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Subspecies
- Common Teal Anas crecca crecca
Latest observations
all species photos · 544 →Biology
Common breeding migrant, locally numerous. Inhabits largely forested lakes, rivers, streams and marshes on plains and in mountains up to 2000 m on Altai. Shows up end February – early March in southern areas, and end March – mid-April in the northern. Main migration in April and finishes early May. Migrates in separate flocks up to some dozen specimens, often with other ducks. Nest is built on ground under shelter of grass or bushes in shallow hollow lined with dry grass and down. Clutches of 6-9 eggs mid-May – end June. Only female incubates. Juveniles hatch mid-June – mid-July, and begin flying from end July. Repeated broods are common (downy chicks recorded mid-July, and juveniles not yet able to fly at end August – mid-September). While females incubate, males gather in flocks and fly away to moult on shallow steppe lakes in Central Kazakhstan. Such moult dispersal observed from mid-July. Autumn migration begins end August, most intensive movements second half September – early October. Some birds hang around up to first 10 days of December.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.
4