Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Ruddy Shelduck

Tadorna ferruginea Pallas, 1764
Сарыалақаз
Ruddy Shelduck spring male 1 / 3

spring male Kurty river, Almaty region

all species photos · 1025 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
61–⁠67 cm, wingspan 121–⁠145 cmweight 1–⁠1.6 kg
when to see it
February — Octoberwinters: November — January
on the site
1025 observationslast: 2 Oct 2026
videos
2

Description

Крупная утка. Во всех нарядах в оперении преобладает ярко-рыжий цвет, позволяющий безошибочно отличать огаря от других гусеобразных. На крыле зеленое "зеркало" и большое белое поле. Самец имеет узкий черный ошейник, в осенней окраске этого ошейника нет. Самка несколько тусклее, белесее самца. Молодые еще более блеклые, сверху буроватые. Вес 1000-1600 г, длина 61-67, крыло самцов 35.4-40.0, самок - 32.1-36.9, размах 121-145 см.

Distribution

Breeds and widespread on migration, both on plains, and in mountains up to 2500-3000 m in Tien Shan and 1500-2000 m on Altai. Wintering south of Shymkent, sometimes on Ile river close to Dzharkent and in lower reaches of Charyn river. During mild winters near Barsa-Kelmes on Aral Sea; 50 birds recorded 2 December 2002 in Western Tien Shan, two birds observed 11 January 2004 on unfrozen stream near Aksuek, and on Sorbulak lake – up to 150 birds in January 2004, up to 300-700 birds recorded on fields in mid December 2004 but after first frost in late October/mid-November, birds migrate with only 3 birds observed on 25 December.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 1025 →

Species videos · 2

all species videos · 2 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits steppe and desert near fresh and salty lakes, ponds and small non-permanent watering holes as well as rocky mountains near lakes, usually not well forested up to 3000 m in Tien Shan and 2000 m on Altai. During migration occurs mostly on lakes; also visits cereal and stubble fields. Appears mid February or March in south of Kazakhstan and April in more northern areas. Migrates in pairs or small flocks, up to ten birds. Breeds in separate pairs, often not far apart. Sometimes nests as far as 10 km away from water and small chicks need to march back to the water. Both parents escort them, many perish or fall victim to predators. Nest is built underground in holes of mammals (generally fox, corsac, marmot or wolf) or under stones in cliffs, and in holes of Asiatic Poplar or rarely in old haycocks. Clutches of 7-17, more often of 9-12 eggs in early April – mid-May. Only female incubates, male stands guard nearby. Juveniles hatch in mid-May – end June. Both parents care for juveniles, until ready to fly by mid-July – first 10 days of August. Sometimes in July several broods hook up; 8 adults with 30 young, and 10 with 60 offspring recorded. Migration (flight feathers in moult) occurs end May – early July, large numbers concentrate (hundreds and thousands) on Tengiz lake, Balkhash and Sorbulak lake near Almaty. Before migration, very often feed on stubble fields. In autumn migrate in flocks of 50 and more birds, mostly in September, latest records end October – late November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.