Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Whooper Swan

Cygnus cygnus Linnaeus, 1758
Сұңқылдақ аққу
Whooper Swan adult

adult Zharasbay, Karaganda province

all species photos · 702 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
Red Book of Kazakhstan · II IUCN LCleast concern
sizes
145–⁠160 cm, wingspan 218–⁠243 cmweight 5–⁠10 kg
when to see it
February — Novemberwinters: December — January
on the site
702 observationslast: 5 Nov 2026
videos
4

Description

Клюв желтый с черным, причем желтый цвет занимает гораздо больше половины площади клюва и заходит на черную вершину отчетливым острым углом, чем кликун наиболее достоверно отличается от малого лебедя. Различия в размерах этих видов существенны, но отчетливо видны только когда кликуны и малые лебеди находятся рядом. От лебедя-шипуна отличается окраской клюва, издали следует обращать внимание на манеру плавания: у кликуна крылья плотно уложены на спине, шея обычно прямая, "палкой". У молодых кликунов (в первую осень) клюв розовато-серый с более темной вершиной. Вес 5-10, иногда до 14 кг, длина 145-160, крыло самцов 58.7- 63.5, самок - 56.2-61.5, размах 218-243 см.

Distribution

Breeds in northern half of Kazakhstan; south to lower reaches of Turgay river and Balkhash-Alakol depression; sometimes lives in deltas Ili and Lepsy, on Sasykkol lake and on Markakol lake. Isolated breeding is known at Tekesskiy reservoir in Central Tien Shan. On migration occurs everywhere throughout plains of Kazakhstan. Winters on Northern Caspian Sea, sometimes to the south of Turkestan and Shymkent, in recent years on Sorbulak lake.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 702 →

Species videos · 4

all species videos · 4 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits large fresh and slightly salty lakes with vast reed beds. Appears very early, when lakes not yet free from ice, mid – end February or early March in southern areas, and in early – end April in central and northern ones. Migrates in small flocks, rarely more than 50 birds. At breeding sites they arrive in pairs and don’t nest close to one another. A large nest is built among reed and mace beds and constructed from dry stems of reed and other vegetation. Inner cup lined with dry stems of reed, mace and sedge. Clutches of 3-7, more often of 4-6 eggs in early April – end May. Only female incubates 35-40 days. Juveniles hatch mid-May – June. Both parents rear juveniles. Autumn migration from end August to end October – early December.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.