Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Bar-headed Goose

Anser indicus Latham, 1790
Ақбас қаз
Bar-headed Goose

VKO Katon-Karagay

all species photos · 2 →
status in Kazakhstan
on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
71–⁠76 cm, wingspan 142–⁠167 cmweight 2.3–⁠3.2 kg
when to see it
April — October
on the site
2 observationslast: 3 Oct 2025

Description

Гусь средней величины. Самец и самка окрашены одинаково. Общая окраска темно-серая. Голова и бока шеи белые, нередко с желтизной или кремовым оттенком. На темени и затылке две черные поперечные полосы. По темно-бурым бокам шеи по продольной полосе. Сзади шея каштаново-бурая. Спина пепельно-серая в волнистых полосах. Концы крыльев черные и, как правило, достигают вершины хвоста. Горло белое. Низ шеи черновато-бурый, зоб – пепельно-серый. На боках тела взрослых гусей на уровне ног бурые поперечные полосы, отсутствующие у молодых. Низ брюшка и подхвостья белые. Клюв и ноги оранжево-желтые. Ноги желтые или оранжево-желтые (у молодых грязно-желтые). Радужина глаз темно-бурая. Самцы и самки одинаковой окраски. Молодая птица однотонно серая, без поперечных темных полос на голове. Лоб, бока головы, бока и верхняя половина шеи, подбородок и горло белые. Темя, затылок, остальная часть верха шеи темно-серые. После второй линьки начинают обозначаться темные поперечные полосы на темени и затылке. Летящие гуси сразу обращают на себя внимание белизной шеи, продольной белой полосой на шее, светло-серым цветом верхних кроющих крыла. Летят, выстроившись острым углом или в линию. Длина 71-76, размах 142-167 см; масса 2,3-3,2 кг.

Distribution

Status not clear. At beginning of ХХ century probably nested on Markakol’ lake (Berezovikov, 1989a), where obtained 27 July 1900. Occasionally observed on Kaskelen River near Almaty, 29 May 1951 (Grachev, 1953), in Zaysan depression in early August 1946 (Samusev, 1958), north of Zaysan in September 1914 and on Kurgaldzhin lakes 3 July 1985, moulting bird, and in October 2000 (Andrusenko, 1986a; Koshkin, 2002) and at Dzharkent 13 April 1913. I.A.Dolgushin (1960) supposed breeding probably in Saur ridge and upper Tekes River, but this not confirmed up to present. At Bayankol obtained 25 April 1902. A pair of birds at source of Kegen’ river observed on 8 June 1993 (Kovshar, Gubin, 1993a). One bird recorded at Bartagoy reservoir 16 May 2004 (Kovshar, 2005). A single adult goose was feeding on the southern shore of Lake Alakol on May 25, 2018 (Berezovikov, Filimonov 2018), one bird was photographed on the lake. Yazevoe June 09, 2021.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 2 →

Biology

Accidental vagrant, which was obtained and recorded in April – May and August – October.

Sources

Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.