Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Lesser White-fronted Goose

Anser erythropus Linnaeus, 1758
Шиқылдақ қаз
Lesser White-fronted Goose

North Kazakhstan area, Tayynshinsky area, lake Tayyncha

all species photos · 35 →
status in Kazakhstan
on migration
conservation status
Red Book of Kazakhstan · II IUCN VUvulnerable
sizes
53–⁠66 cm, wingspan 120–⁠135 cmweight 1.2–⁠2.5 kg
when to see it
April — October
on the site
35 observationslast: 9 Oct 2026

Description

Пискулька очень похожа на белолобого гуся. Отличается меньшими размерами и более темной общей окраской. Белое лобное пятно появляется к первой весне. Оно больше, чем у белолобого гуся, и у взрослых заходит на темя (не всегда!). Число зубцов с каждого бока верхней челюсти 21-23 (у белолобого гуся 26-29). Ноги желтые или оранжевые. Клюв розоватого или молочно-телесного цвета. Радужина бурая. Вокруг глаза голое кольцо, лимонно-желтого цвета - наиболее постоянный признак, по которому надежнее всего отличать этот вид от белолобого гуся. Это кольцо заметно и у молодых птиц. Вес 1,2-2,5 кг, длина 53-66, крыло самцов 36,0-38,8, самок - 29,0-38,7, размах 120-135 см.

Distribution

The Lesser White-fronted Goose occurs on migration in plains of Kazakhstan from Volga-Ural interfluves eastward to Semipalatinsk, Karaganda and Turkestan. In March 9th three birds recorded on Kopa river.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 35 →

Biology

The Lesser White-fronted Goose is fairly common passage migrant; observed mostly in western and north-western Kazakhstan. Occurs on green-grass areas or on cereal fields (feeding), and on lakes (resting). Spring migration lasts from mid-April to early May; the autumn migrating is from mid – end of September to end of October. Not wintering in Kazakhstan. Prefer the mixed flocks with White-fronted Geese; the separate flocks of 20-50 birds are rare. Ringing of Lesser White-fronted Geese has proved that birds from Finland have been found in Kustanay region, but from Yamal Peninsula in Aktobe, Kustanay and Akmola regions.

Sources

"Птицы Казахстана" том 1. АН КазССР. Алма-Ата, 1960. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005 В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.