Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Greater White-fronted Goose

Anser albifrons Scopoli, 1769
Ақмаңдай қаз
Greater White-fronted Goose

North Kazakhstan area, Tayynshinsky area, lake Tayyncha

all species photos · 214 →
status in Kazakhstan
on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
62–⁠78 cm, wingspan 125–⁠165 cmweight 1.7–⁠3.3 kg
when to see it
March — October
on the site
214 observationslast: 17 Oct 2026
videos
1

Description

Мельче серого гуся и гуменника. Взрослые белолобые гуси (с 3-4 лет) имеют большие черные, вытянутые поперек тела, пятна на брюхе и нижней части груди, которые с возрастом еще более увеличиваются. Лоб становится белым к первой же весне (2-го календарного года), тогда же появляются отдельные темные пестрины на брюхе, издали незаметные. Клюв до 2-3 лет имеет черные или серые отметины, особенно на "ноготке", у взрослых он чисто розовый, с более светлым ноготком. Форма клюва и его длина, а также форма лобного белого пятна сильно отличаются у разных птиц. У первогодков осенью желто-оранжевые лапы (у взрослых они оранжево-красные), на хвосте узкая и тусклая белая концевая полоса (у взрослых она широкая и яркая). Издали отличаются от серого гуся темным верхом крыла. Взрослые от пискульки отличаются меньшими размерами лобного пятна: белое почти всегда не заходит на темя; вокруг глаза нет желтого кожистого кольца. Пискульки и белолобые гуси с расстояния практически неотличимы. При навыке их можно определять по величине, голосу и по полету. У добытых птиц видна четкая разница в размерах клюва: у белолобого он всегда длиннее 39 мм. Вес 1.7-3.3 кг, длина 62-78, крыло самцов 36.5-47.0, самок - 36.9-44.5, размах 125-165 см.

Distribution

Occurs on plains from Volga-Ural region and coast of Caspian Sea east to Semipalatinsk, Zaysan and Shymkent.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 214 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common passage migrant, numerous in western, north-western and northern Kazakhstan, common in centre and rare in eastern, south-eastern and southern areas. Occurs in areas of green grass or on cereal fields (feeding), and on lakes (resting). Prefers to be in large flocks and rarely observed singly or in small groups. In spring appears early or mid-March near Turkestan and Shymkent. In more northern areas arrives in April, though near Petropavlovsk, first birds have been observed as late as 9th of May. Main migration second half of April – early May. Last birds observed in early June. Autumn migration rarely starts early – normally during second half September and continues to mid – end October. Wintering grounds are known in the reservoirs of southern Kazakhstan.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.