Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Greylag Goose

Anser anser Linnaeus, 1758
Сұр қаз
Greylag Goose

Zhangala region, West-Kazakhstan oblast

all species photos · 377 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
75–⁠90 cm, wingspan 147–⁠180 cmweight 2.1–⁠4.5 kg
when to see it
February — Octoberwinters: November — January
on the site
377 observationslast: 29 Aug 2026
videos
1

Description

Крупный гусь размером немного меньше домашнего. Отличается от гуменника и белолобого гуся светлой серой окраской. Особенно заметен, даже на большом расстоянии, серебристо-серый цвет верха крыльев (кроющие). Кроме того, от гуменника отличается светлыми головой и шеей (не темнее туловища), розовым цветом клюва и ног, от белолобого гуся - отсутствием большого белого пятна на лбу (бывает маленькая белая полоска поперек лба у самого клюва), розовыми ногами, на брюхе не бывает больших черных пятен, могут быть только мелкие темные пестрины. Молодые отличаются от взрослых более монотонной окраской - менее выражены светлые полосы на крыле и боках, образованные краевыми каемками на перьях, брюхо темнее, чем у взрослых, совсем без темных отметин. Отдельные пятнышки на брюхе появляются только на третьем году, окончательный взрослый наряд приобретают на 4-й год жизни. Вес 2.1-4.5 кг, длина 75-90, крыло самцов 43.5-51.3, самок - 39.5-47.0, размах 147-180 см.

Distribution

Breeds and migrates throughout Kazakhstan, except waterless areas and high mountain ridges of Tien Shan. Previously nested on Markakol lake where now observed on migration only. In mild winters occur in small numbers in the lower Arys and Keles rivers.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 377 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits fresh lakes with reed, reed mace, rush and other vegetation mostly in river valleys, wet meadows and marshes. On migration feeds in stubble fields and rests on steppe lakes. Shows up very early, when there appear small snow-free patches at end February – early March in the south, and in mid-March – mid April in the northern regions. Migrates in flocks of several dozen up to a hundred birds. Migration continues for about two weeks. Breeds in singles pairs. Nest is built, as a rule, among reed-beds but on dry patches and also on dense floating stems of old reeds from dry reed stems and leaves; inner cup lined with reed and rush leaves, and also goose-down. Clutches of 3-9 eggs, of 4-6 eggs more often, from mid-March to end May. Female incubates 27-28 days, male vigilantly guards nearby. Juveniles hatch end April – mid-June. Both parents rear young. Offspring begin to fly end June – early August. Adults moult from end May – beginning of June and begin to fly by end July – early August. Birds, before migration, tend to concentrate on stubble fields, feeding at dark and returning in morning to open water for rest. Autumn migration from early September or October and continues until water (lakes/reservoirs) freeze in November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.