Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Dark-bellied Brent Goose

Branta bernicla Linnaeus, 1758
Қарашақаз
status in Kazakhstan
on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
56–⁠69 cm, wingspan 110–⁠120 cmweight 1.2–⁠1.8 kg
when to see it
March — October
on the site
2 observationslast: 8 Oct 2020

Description

Очень темный мелкий гусь с маленьким клювом, короткой шеей, размерами заметно меньше белолобого гуся. Окраска верхней и нижней сторон тела черная и темно-бурая; задняя часть брюха, подхвостье и надхвостье ярко-белые. По бокам шеи с каждой стороны по небольшому белому пятну в виде скобки. Хвост короткий, черный, едва выступающий из белых перьев надхвостья и подхвостья. Клюв и ноги черные. Самец и самка сходной окраски, но самец немного крупнее. У молодых в первую осень отсутствует белый ошейник, низ тела более темный, на крыле сверху имеются полосы, образованные белыми вершинами кроющих и внутренних второстепенных маховых. На втором году жизни появляются белые пятна на шее, но остаются белые полосы на крыле. У летящих взрослых верх выглядит однотонно темным, у молодых – на крыльях заметны по две продольных белых полоски. От белощекой казарки отличается сплошной черной окраской головы, шеи и зоба, белыми пятнами на боках шеи. Длина 56-69, размах 110-120 см; масса 1,2-1,8 кг.

Distribution

Singles and small flocks observed in Northern Kazakhstan (Drobovzev, Vilkov, 1997; Erokhov, 1999), in Naurzum Reserve (Bragin, Bragina, 2002), Selety lake, Kurgaldzhino lakes (21 October 1993; Andrusenko, 2002; Koshkin, 2003), in Zaysan depression, Sasykkol' lake (12 birds 15 October, 1994; Berezovikov, 1999b) and on Sorbulak lake close to Almaty (Erokhov, 1997). Regular recorded in autumn migration in lakes of Pavlodar area, in small flocks of up to 30 in 1970s, and only 2-3 birds in 1990s (Solomatin, 1999b). At October 2019 observed in Mamyrkol lake, Kostanai oblast. The January record is known in the Ili Valley.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 2 →

Biology

Very rare passage migrant. Mostly occurs on big lakes, together with other geese. In spring migrates in early March – end May, in autumn in October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014.