Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Bean Goose

Anser fabalis Latham, 1787
Қырманқаз
status in Kazakhstan
on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
66–⁠88 cm, wingspan 147–⁠175 cmweight 2–⁠4.1 kg
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
157 observationslast: 11 Oct 2026
videos
6

Description

Крупный гусь размером примерно с серого, в среднем немного меньше. От других гусей отличается черным клювом с оранжевой или желтой предвершинной полосой и очень темными (темнее туловища) головой и шеей, кроме того, от серого гуся - оранжевыми ногами, бурыми верхними кроющими крыла, от белолобого - отсутствием белого на лбу и черных пятен на брюхе. Форма клюва и оранжевого пятна на нем подвержена большой изменчивости. Молодые окрашены более монотонно из-за менее ярких светлых каемок на перьях как сверху, так и снизу; клюв короткий красновато-серый или грязно-коричневый, с более темным ноготком, часто бывают белые перья у основания клюва. Вес 2,0-4,1 кг, длина 66-88, крыло самцов 39,0-52,0, самок - 37,8-48,8, размах 147-175 см.

Distribution

Sporadically occurs on migaration throughout in Kazakhstan. Winters on waters of Southern and South-Eastern Kazakhstan. Please see detailed distribution in the Subspecies section.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 157 →

Species videos · 6

all species videos · 6 →

Biology

Not rare but sporadical distributed passage migrant and rare winter visitor. In spring migrates from early March to mid May in southern Kazakhstan. In northern areas, migration occurs from mid-March to end of April. In autumn migrates from mid-end of September to early November. Migrates in independent flocks of some dozen birds usually, or with other geese.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.