Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eurasian Wigeon

Anas penelope Linnaeus, 1758
Сарыайдар үйрек
Eurasian Wigeon spring male 1 / 2

spring male Sorbulak lake

all species photos · 325 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
45–⁠51 cm, wingspan 75–⁠86 cmweight 0.6–⁠1.1 kg
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
325 observationslast: 14 Oct 2026

Description

Утка средних размеров, с шилохвость, но более плотная, коренастая. У самца в брачном наряде наиболее характерные признак это рыжая голова, по верху которой проходит продольная золотисто-желтая или кремово-белая полоса от клюва до затылка, а также большое белое пятно на крыле впереди зеркальца. Самец в осеннем наряде похож на самку, но темнее и краснее, главное отличие - сохраняющееся белое пятно на крыле. Самки, а также осенние самцы и молодые имеют довольно изменчивую окраску - более или менее рыжую, сильнее или слабее выражены пестрины, отличаются от шилохвостей коренастой фигурой, более короткой шеей, резкой границей темной груди и светлого брюха. У самцов зеркальце зеленое с фиолетовым отливом и окантовано спереди и сзади черными полосками, у самки - серо-зеленое, бывает яркое, как у самца, но черная окантовка слабая и обычно только сзади. Молодые в поле от самки практически неотличимы. У самцов в первую весну (2-й календ. год т.е. почти годовалые) окраска чаще всего как у старых самцов, но белого поля на крыле нет (оно появляется к весне 3-го календ. года в виде узкой белой полосы), спина более или менее бурая, серая или черноватая, без струйчатого рисунка; бывают годовалые самцы почти самочьей окраски. Ноги серые, могут быть с голубоватым, бурым или желтым оттенком и с более темными перепонками, клюв светлый серо-голубой, с черным кончиком, всегда короче 38 мм. Вес самцов 600-1100 г, самок - 500-1000 г, длина 45-51, крыло самцов 24,6-28,1, самок - 22,8-26,2, размах 75-86 см.

Distribution

Breeds in northern part of Kazakhstan, south to Uralsk, Kurgaldzhino, Karaganda and Markakol lake. Probably, nests in Naurzum Reserve, but not yet demonstrated. Widespread during migration.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 325 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits forested and shrubby river valleys and mountain lakes up to 1600 m. Appears early March – April, main movement end March – first 10 days of April, but in more northern areas end April – early May. Latest records are from mid-May in southern Kazakhstan. Nest is built under canopy of bush or high grass near water, at times up to 1 km away from water, in shallow hollow lined with dry grass stems and down. Clutches of 6-9 eggs recorded from late May – end June. Juveniles hatch mid-June, mainly July, and begin to fly mid-July – late August. Most males moult in shallow steppe lakes with reed-beds in Central and Northern Kazakhstan, where they also gather from Siberia and Kazakhstan (June – July). Autumn migration begins mid-August, peak movement September – beginning of October. Some birds linger to end November. Last years singles and small groups wintering on Sorbulak lake near Almaty and at more southern areas.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.