Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Northern Pintail

Anas acuta Linnaeus, 1758
Бізқұйрық үйрек
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
61–⁠76 cm, wingspan 80–⁠95 cmweight 0.6–⁠1.3 kg
when to see it
February — Novemberwinters: December — January
on the site
472 observationslast: 2 Oct 2026

Description

Утка средней величины, немного меньше кряквы и гораздо стройнее. Самец весной безошибочно определяется по окраске и длинному шиловидному хвосту. Самок и всех осенних птиц при некотором навыке можно узнавать по долговязой фигуре (длинные шея, хвост, клюв). Более четкие признаки можно использовать только на относительно небольшом расстоянии: серо-коричневое зеркальце с белой оторочкой по заднему краю крыла, у самки без блеска или со слабым зеленым отливом, у самца - с сильным зелено-фиолетовым отливом и охристой или светло-коричневой полосой впереди зеркальца; клюв серо-голубой, у самца - более яркий, с черной окантовкой и черной полосой по коньку. Лапы серые, с темно-серыми перепонками. Легче всего спутать шилохвость (если это не весенний самец) со свиязью. Главное отличие в том, что у шилохвостей в окраске меньше рыжины, они более серые и более светлые, темная пестрота на груди постепенно светлеет к брюху, оно не белое. Если птица в руках, можно использовать еще один признак: у шилохвости клюв всегда длиннее 44 мм. Предбрачная линька самцов, т.е. приобретение весеннего наряда, происходит гораздо позднее, чем у крякв. Но на осенней миграции старые самцы уже хорошо отличаются от самок по окраске, они "пегие", а заканчивают линьку на зимовках. Молодые самцы приобретают первый брачный наряд только к весне. В летнем и раннеосеннем оперении самца можно отличать от самки по окраске клюва (он двухцветный, как весной), более серому, без широких охристых каемок, верху тела, по яркому зеркальцу. Молодые окрашены как самка, но сверху темнее, без широких охристых каемок, центральные рулевые не удлинены. Молодые самцы (в конце лета и в первую осень) отличаются от самок серой окраской верхних кроющих крыла, рыжей полосой перед зеркальцем. Молодые самцы весной, в первом брачном наряде, отличаются от старых самцов окраской внутреннего второстепенного махового пера, замыкающего зеркальце: оно у старых самцов имеет ровный бархатисто-черный цвет, а у годовалых черный цвет перемежается серыми участками. Клюв у старых самцов двухцветный, а у молодых - однотонный темно-серый, у самок - серый с темными пятнами по краям надклювья. Вес самцов 550-1300, самок - 400-1050 г, длина самцов 61-76 (длинный хвост), самок - 51-57, крыло самцов 25,4-28,5, самок - 23,6-26,7, размах 80-95 см.

Distribution

Breeds in northern half of Kazakhstan south to Kamysh-Samarskiye lakes, lower reaches of Turgay and Zaysan depression, sporadically up to Almaty area (Sorbulak lake). Occasionally lives on mountain lakes (Markakol lake). Widespread on migration, sometimes winters to the south of Shymkent. A pair recorded on Sorbulak 15 December 2002.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 472 →

Biology

Common, locally abundant breeding migrant. Inhabits steppe and semi-desert lakes and rivers with reed-beds, and very rarely forested lakes in Altai up to 1500 m. Appears very early, with first thawed patches surrounded by snow when lakes are still covered with ice. In southern areas arrives end February – early March; in more northerly areas March or early April. Migrates in separate flocks, mostly in tens and hundreds, males are dominant. Latest records in southern areas end May. Nest is built in a dry place near water, but in some cases up to 6 km away, under canopy of grass or bush in shallow hollow lined with grass stems and down. Clutches of 6-10 eggs from end April, but mostly May or early June. Female incubates 22-23 days. Juveniles hatch end May – mid-July, and begin to fly from mid-June, late broods observed first decade of August. Repeat broods after loss of clutch are common (mid – end June). When females begin to incubate males gather in flocks and migrate for moult in steppe and semi-desert lakes in Northern and Central Kazakhstan mainly end May – June. Females moult whilst with brood. Autumn migration not so obvious as in spring, and begins end August, mostly in September. Main movements in October, and some birds linger to end November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.