Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Northern Shoveler

Anas clypeata Linnaeus, 1758
Жалпақтұмсық үйрек
Northern Shoveler spring male 1 / 3

spring male Sorbulak lake, Almaty region

all species photos · 599 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
44–⁠52 cm, wingspan 70–⁠84 cm
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
599 observationslast: 8 Oct 2026
videos
1

Description

Размеры приблизительно средние между чирками и шилохвостью. В любом наряде отличается от других уток непомерно большим клювом, сильно расширяющимся в виде ложки от основания к концу. Весенний самец очень разноцветный, самка пестрой покровительственной окраски и несколько желтее, чем самки других речных уток. Самец в летнем наряде похож на самку, отличается от нее более ярким голубым верхом крыла и более сочным цветом зеркала, а также черными шапочкой, спиной и надхвостьем, вся окраска более красная, пестрины на груди и боках вытянуты поперек тела, по бокам надхвостья белые перья с темным рисунком. Молодые похожи на самку, отличаются от нее более тусклым голубым цветом на верхних кроющих крыла, более узкой полосой впереди зеркала. Молодые самцы отличаются от молодых самок более выраженной голубизной верха крыла и наличием белого на боках надхвостья, у самцов на клюве нет темных пятен, у самок - есть. Годовалые самцы в первом брачном наряде отличаются от более старых наличием в наряде отдельных пестрых юношеских перьев, особенно на зобе и груди (не всегда!). Лапы у всех птиц оранжевые, зеркальце зеленое, с белой каймой спереди во всех нарядах верхние кроющие крыла сизо-голубые. Глаза у самцов ярко-желтые или оранжевые, у самок - бурые. Самцы весят 300-1000, самки - 300-900 г, длина 44-52, крыло самцов 22,7-25,1, самок - 21,3-23,7, размах 70-84 см.

Distribution

Widespread on breeding in plains of Kazakhstan, except Mangyshlak and Ustyurt. Occurs in Southern Altai (Markakol lake). Seen everywhere on migration. Very rarely wintering south of Shymkent, near confluence of Keles and Syrdarya rivers. On Sorbulak lake 15 birds recorded 1 December 2002.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 599 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common, locally abundant breeding migrant. Inhabits plain and mountain lakes and rivers with reed and reed mace beds, up to 1500 m in Altai and 2000 m in Tien Shan. Appears some later (some 10-15 days), than Mallards and Pintails, in early March or April. Migrates in small independent flocks, rarely with other ducks, and by mid-May migration is over. Nest is built under cover of grass or bush, in colonies with gulls and terns often for protection from predators, not far from water, on ground in shallow hollow lined with dry grass and down. Clutches of 7-11 eggs at end May – early July. Juveniles hatch early June – end July, and begin to fly from mid-July to mid-August. Loss of clutches after predation are often, therefore re-nesting is common. After females begin incubation, males gather in flocks up to a thousand and fly to moult (end May – July) in shallow steppe and desert lakes with reed-beds and other rich vegetation (Naurzum, lower Turgay, Kurgaldzhin). Autumn migration begins mid-September and continues until mid – end October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.