Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Red-crested Pochard

Netta rufina Pallas, 1773
Қызылтұмсық сүңгуір
Red-crested Pochard male 1 / 3

male Sorbulak lake, Almaty region

all species photos · 675 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
53–⁠57 cm, wingspan 84–⁠88 cmweight 0.9–⁠1.4 kg
when to see it
February — Octoberwinters: November — January
on the site
675 observationslast: 8 Oct 2026
videos
1

Description

Довольно крупная утка, примерно с крякву, плотного телосложения. Весной у самца большая рыжая голова, верхние перья удлинены и образуют золотистый хохол, клюв сочно-красный, шея довольно длинная, в полете издали видна продольная черная полоса на пузе, какой нет у других уток, в том числе у красноголовой чернети - наиболее похожего по внешности вида. Самка буровато-серая, ее характерный признак - светло-серая окраска щек, клюв серый, с оранжевым концом. В полете у самца и у самки видно широкое белое зеркало на всю длину крыла, у самца есть еще белая полоса по переднему краю крыла. Ноги у самца и самки ярко-красные, глаза у самца красные, у самки - бурые. В летнем пере самец похож на самку, отличается от нее более темной окраской туловища, полностью красным клювом, красным глазом, более ярким зеркалом. Молодые выглядят похожими на самку, но темнее, с более пятнистым низом, полностью серым клювом и грязно-оранжевыми ногами. Молодые самцы отличаются от молодых самок заметно большей головой (хохол). Весенние самцы-первогодки имеют в общем брачную окраску, но более тусклые, с более бледным клювом, красно-бурыми глазами, хохол короткий, черный цвет на груди и брюхе имеет явный бурый оттенок. Вес 900-1400 г, длина 53-57, крыло 23,7-27,5, размах 84-88 см.

Distribution

Breeds mostly in the south of Kazakhstan, in the north up to Kamysh-Samarskiye lakes, Ilek river, Kustanay, Kokchetav, Semipalatinsk and Chernyy Irtysh river. On dispersal and migration seen throughout the country, sometimes wintering south of Turkestan. On Sorbulak lake 36 birds recorded 1 December 2002.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 675 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common, locally numerous, breeding migrant. Inhabits fresh and salty lakes with reed-beds and large areas of open deep water on plains. Arrives somewhat later than other ducks, rarely at end February, mostly in March – mid-April. Migration finishes in mid-May. Migrating in small (one-two dozen) flocks, in pairs and singly. Nest is built in shallow hollow from dry grass stems and down, on ground near water under cover of bushes, or more often in reed-clamps among water, from dry reed leaves and lined with down. Breeds in separate pairs or in small groups of 5-15 pairs close together often with Ferruginous Duck. Clutches of 5-12 eggs in second half of April, but mostly in May. Female builds nest and incubates 28 days roughly. Juveniles hatch from mid-May to early July. They fly end of July – late August. After females begin to incubate, males gather on lakes with deep water and reed beds in big numbers and moult (end June – July). Autumn migration (in big flocks up to hundred and more birds) begins September. In southern areas they migrate in October up to water freezing.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.