Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Long-tailed Duck

Clangula hyemalis Linnaeus, 1758
Ұшқыр үйрек
Long-tailed Duck winter male 1 / 3

winter male Ust-Kamenogorsk, Irtysh river

all species photos · 42 →
status in Kazakhstan
on migration · winters here
conservation status
IUCN VUvulnerable
sizes
15–⁠20 cmweight 650–⁠850 g
when to see it
April — Novemberwinters: December — February
on the site
42 observationslast: 18 Apr 2026

Description

Male Long-tailed Duck in breeding plumage have dark-brownish head, neck, craw, breast and upperparts; head-flanks are grey, eye-ring is white. Feathers of fore-mantle and shoulders have broad buffy edges. Shoulders' feathers are elongated. Belly is white, body-flanks are greyish. Two central tail feathers are much elongated; them length is more 150-200 mm. In winter plumage (from end of October to March-April) male has clear white forehead, crown, throat, craw and rear-neck. Lores and cheeks are grey; neck-flanks with brownish spot. Fore-mantle, wings, mantle and uppertail are dark-brownish. Rear-breast and all other underparts are white, flanks are greyish. Shoulders' feathers are ashy-grey, rear of them are elongated. Base of male's bill is black, its middle part is yellowish-pink, tip is black; legs are greyish, eyes are brownish. Female have black-brown crown, rear-neck, chin and neck-flanks spots. Fore-neck, neck-flanks and eye-area are whitish. Upperparts are dark-brownish; shoulders, wing coverts and uppertail are with whitish edges of feathers. Craw is grey-brown; all other underparts are white. Flight feathers are brownish, tail is greyish. Central tail feathers aren't elongated. Bill is brown green-tinged, legs are greenish-black, eyes are yellowish. Juveniles are similar on female but greyer than it. Sizes: wing 180-240 mm, tarsus 32-38 mm, bill 24-29 mm, females tail 55-70 mm, males tail - up to 250 mm. Weight 650-850 gr.

Distribution

Migrates mainly in western half of Kazakhstan eastward to Petropavlovsk, Kokchetav, Kurgaldzhino and Turkestan. Occasionally winters on Chardara reservoir, one bird recorded on Sorbulak lake end October – mid December 2002, 2 February 2003 and seven birds 12-19 December 2004. On lake in Ilek river basin a specimen obtained 7 July close to Aktuybinsk 20 June 1883 moulting male obtained, in Naurzum 6 birds recorded 19 July 1929, on Mangyshlak near Bautino 26 June 1951 one moulting duck was caught, and one male on 8 June 1952.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 42 →

Biology

Rare passage migrant. Occurs on fresh and salty lakes and on rivers. In spring recorded from April to first decade May in small flocks of one-two dozen birds. Singles and small groups were seen in June and July; shot males had moulting primaries. In autumn singles and small groups of Long-tailed Duck recorded in October and first decade of November. In Eastern and South-Eastern Kazakhstan wintering Long-tailed Ducks were recorded.

Sources

Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.
"Птицы Казахстана" том 1. "Наука". Алма-Ата, 1960.