Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Blue Tit

Parus caeruleus Linnaeus, 1758
Көк шымшық
Blue Tit adult

adult Uralsk, Western Kazakhstan.

all species photos · 316 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
11–⁠14 cm, wingspan 20–⁠22 cmweight 9–⁠14 kg
when to see it
March — Augustwinters: September — February
on the site
316 observationslast: 29 Oct 2026
videos
2

Description

Меньше большой синицы, похожа на нее общим характером рисунка, желтой окраской груди и брюшка, зеленой спиной. Крылья и хвост более голубые. Верх головы голубой, с белой окантовкой. На груди бывает слабая темная продольная полоска - как у самцов, так и у самок. Различия между самцом и самкой ненадежны: самка обычно немного тусклее, верх крыла менее голубой и более зеленый. Молодые в гнездовом наряде окрашены очень тускло, почти не имеют голубого в окраске, вместо белого на голове и желтого снизу у них грязно-желтоватый цвет. Взрослый наряд приобретают к осени, и тогда слабо отличаются от взрослых тем, что кроющие первостепенных маховых отличаются по цвету от средних и малых кроющих второстепенных маховых (у взрослых - не отличаются). Вес 9-14, длина 11-14, крыло 5,9-7,4, размах 20-22 см.

Distribution

Breeds in riparian woods of Ural river, in south to Kozhekharovo - Budarino, and also about Urda village. On migration and in winter observed in south to Atyrau, Uil and lower Emba valleys. One bird recorded from mid January to early April 2004 at Dokuchaevka and small flock registered 4 October 2004 on Batpakkol lake. Two birds caught on Zhalauly lake in lower of Turgay river 8-10 October 1975, and flock of 15 birds recorded on Tengiz lake from 19 August to 7 September 1979.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 316 →

Species videos · 2

all species videos · 2 →

Biology

Common resident. Inhabits deciduous, mixed, riparian forest with bushes, rarer groves and gardens. In autumn – winter often occurs in reed-beds. In spring appears in breeding sites in March – April. Breeds in separate pairs at distance of several hundred meters one from another. Nest is built by female in tree holes or in nest-boxes for 2-11 days; nest is built from moss and bast and is lined with plenty of hair. Clutch of 7-13 eggs is laid in end of April to mid-June. Only female incubates clutch for 11-13 days, male sometimes bring her the food. Both parents feed juveniles which fledge at age 16-21 days old, in early June to end of July. Rears two broods per season. Autumn dispersal begins in end of August. Mass migration in flocks of 20-50 birds observed in second half of September in lower reach of Ural valley.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.