Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Turkestan Tit

Parus bokharensis Lichtenstein, 1823
Сұр шымшық
Turkestan Tit

Syrdaria river near Bairkum bridge. South Kazakhstan oblast.

all species photos · 338 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
sizes
weight 11.2–⁠19.5 g
when to see it
March — Augustwinters: September — February
on the site
338 observationslast: 30 Oct 2025

Description

Отличается от большой синицы полным отсутствием желтого и зеленого в цветов и относительно более длинным хвостом. У самца голова, горло, зоб и полоса на брюхе черные с металлическим блеском. По бокам головы и шеи большие белые треугольные пятна. Спина пепельно-серая, на границе черной шапочки и спины неясное беловатое пятно. Брюшко и бока тела белые, маховые светло-бурые с узкими беловатыми каемками на первостепенных маховых и широкими на второстепенных. Поперек крыла проходит широкая белая полоса, образованная вершинами белых кроющих крыла. Крайние пары рулевых чисто белые, на второй паре белые пятна захватывают наружные опахала, на третьей иногда встречаются небольшие пятна у вершин опахал. Хвост резко закруглен, разница между крайними и центральными рулевыми 15 мм и более. Клюв темно-роговой или черный, ноги черные. Самки по окраске не отличаются от самцов, но на верней стороне головы блеск у них слабее, а черное горловое пятно совсем матовое. Молодые отличаются буроватой окраской верха, темно-бурой матовой окраской шапочки и горла. Пятно на горле маленькое. Размеры: самцы - крыло 66-75, хвост 74-85, цевка 17.2-22.5, клюв 7.5-11.8 мм; самки - крыло 61-71, хвост 68-81, цевка 17.8-19.8, клюв 8.5-11.2 мм. Вес 11.2-19.5 гр.

Distribution

Lives in deserts and foothills of southern parts of Kazakhstan. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 338 →

Biology

Common resident. Inhabits saxaul, deciduous and riparian forests, groves and shelterbelts in plains and in foothills at altitudes up to 1200-1500 m. On dispersal occurs also in juniper forests (to 1800 m). Pairs are formed since mid-February. Breeds in separate pairs, often close one to another. Nest is located in tree hole (natural or bored by Woodpecker); nest is built from thin twigs, dry grass and leaves and is lined mainly by hair and feathers. Clutch of 4-8 eggs is laid in end of April to June. Both parents feed juveniles which fledge in end of May to early August. Rears two broods per season; re-nesting after loss of first clutch is common. During dispersion in autumn–winter time occurs singly or in small groups of 5-10 bird.

Sources

"Птицы Казахстана" том 4. "Наука". Алма-Ата, 1972. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.