Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Azure Tit

Parus cyanus Pallas, 1770
Ақ шымшық
Azure Tit

Eastern Kazakstan,Usti-Kamenogorsk .Komsomolskiy ostrov

all species photos · 941 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
12–⁠15 cm, wingspan 19–⁠22 cmweight 10–⁠16 g
when to see it
April — Septemberwinters: October — March
on the site
941 observationslast: 2 Nov 2026
videos
4

Description

Меньше большой синицы. Оперение большей частью белое, с серыми и голубыми участками на голове, спине, крыльях и хвосте. Самец и самка выглядят сходно, но у большинства самцов голубой цвет несколько темнее и более насыщенный. Сезонные изменения окраски несущественны. У молодых в гнездовом наряде нет голубого цвета на голове и спине, он заменен буровато-серым, на брюшной стороне бывает желтоватый налет. К осени становятся похожими на взрослых, и до следующего (2-го календарного) лета отличаются тем, что кроющие первостепенных маховых у них голубовато-серые, отличаются от остальных (голубых) верхних кроющих крыла. У более старых птиц все кроющие крыла одного цвета - голубые. Вес 10-16 г, длина 12-15, крыло 6,1-7,3, размах 19-22 см.

Distribution

Breeds in Northern, Eastern and South-Eastern Kazakhstan. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 941 →

Species videos · 4

all species videos · 4 →

Biology

Common, in places rare resident. Inhabits the deciduous and riparian forests, groves, gardens, and occasionally reed-beds with shrubs; the mixed and coniferous forests with shrubs undergrowth; both on plains and in mountains at altitudes up to 2500 m. On dispersal prefers the deciduous forests and groves. Breeds in separate pairs far one from another. Pairs are formed since mid-February. Nest is located in tree hole, in cavities of human constructions (readily nests in nest-boxes), in pile of old reeds; and even in Muskrat burrow; nest is built for about two week from the thin twigs, dry grass and moss and is lined with plenty of hair, feathers or cotton-wool. Generally nest is located low above the ground. Clutch of 4-9 eggs is laid in early May to early July; female incubates clutch for 13-14 days. Both parents feed juveniles which fledge in mid-June to early August. Though the breeding time is very long the number of reared per season broods is unknown. In August-September, as soon as moulting finishes the Azure Tits begin to disperse singly, in pairs or in groups up to 15-20 birds.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.