Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Coal Tit

Parus ater Linnaeus, 1758
Шөре шымшық
Coal Tit adult 1 / 2

adult Almaty area. Chimbulak.

all species photos · 530 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
10–⁠12 cm, wingspan 17–⁠21 cmweight 7–⁠11 g
when to see it
April — Augustwinters: September — March
on the site
530 observationslast: 4 Nov 2026
videos
1

Description

Белыми щеками в черном обрамлении похожа на большую синицу, гораздо меньше, относительно более большеголовая, без желтого и зеленого цветов в оперении, с более ярким и большим светлым пятном на затылке. От гаичек отличается темной общей окраской, полностью обрамленной в черное белой щекой и наличием белого пятна на затылке. Больше всего на московку похожа рыжешейная синица, от которой московка отличается охристой (не серой) окраской живота и значительно меньшим количеством черного на груди. Самец и самка выглядят одинаково. Сезонные вариации окраски незначительны. Молодые похожи на взрослых, но в гнездовом наряде черные участки оперения без блеска, буроватые, на белых щеках и белых крыловых полосках желтоватый налет. После летней линьки (к августу-сентябрю) становятся еще более похожими на взрослых, но до следующего лета у большинства молодых (не у всех) остается от птенцового наряда часть больших верхних кроющих второстепенных маховых, и при близком осмотре заметна разница между старыми и новыми. Вес 7-11 г, длина 10-12, крыло 5,5-6,2, размах 17-21 см.

Distribution

In Kazakhstan lives in spruce forests of northern slopes of Tien Shan, Dzhungarsky Alatau and Southern Altai. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 530 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common resident, in places rare winter visitor. Inhabits mountain coniferous (spruce, fir, larch, pine), mixed or birch-willow forests at altitudes up to 1500-1800 m in Altai, or 2500-2700 m in Tien Shan. On dispersal and wintering rare occurs in deciduous forests on plains and in foothills. Pairs are formed in autumn – winter. Breeds in separate pairs at distance 70-80 m from each other. Nest is located in tree-hole (up to 20 m above ground), in ground cavity between stones, tree roots or in cavities of human constructions; for one-two weeks nest is built by female from moss and is lined with plenty of hair. Willing to use nest-boxes. Clutch of 6-9 eggs is laid in early May – end June. For 13-15 days mainly female incubates clutch, male sometimes helps her. Both parents feed juveniles, which fledge at age 19-20 days old, in early June – end August. Re-nesting after loss of first clutch is common. On autumn – winter dispersal occurs singly, in pairs or in small groups from end of September until mid March.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.