Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Songar Tit

Parus songarus Severtzov, 1873
Ақжағал шымшық
Songar Tit

Ozerny gorge, Ile Alatau National Park

all species photos · 98 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
sizes
weight 12.5–⁠15 g
when to see it
May — Augustwinters: September — April
on the site
98 observationslast: 21 Jun 2026

Description

У взрослых джунгарских гаичек голова и задняя часть шеи черные, горло черное, но не резко отграничено от остального низа благодаря светлым пестринам по краям. Щеки белесые. Остальная окраска тела серовато-охристая, более темная сверху и светлее на нижней стороне тела. Маховые и рулевые бурые. Клюв и ноги светло-бурые. Ноги более сильные, с более мощным когтем на заднем пальце, чем у других видов гаичек. Размеры: крыло 60-70, хвост 55-66, цевка 17.2-21.0, клюв 8.2-11.5 мм. Вес 12.5-15.0 гр.

Distribution

Breeds in coniferous forest of Northern Tien Shan, to east from Zailiyskiy Alatau, and in Dzhungarskiy Alatau. On autumn-winter dispersal sometimes occurs in deciduous forests, reaching Almaty (in winter 1971/1972 observed in Botanical garden).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 98 →

Biology

Common resident. Inhabits the mountain spruce forests above 1500 m, on autumn-winter rare dispersal occurs in foothills. Breeds in separate pairs (which are permanent during several years) at distance 150-200 m from each other. Pairs are formed in winter. Nest is located in tree hole or stub hole (bored by both partners for at least three weeks) at height 0.6-10 m above ground, rarely in woodpecker-bored holes, natural holes or nest-boxes; nest is built from moss, bast and dry grass and is lined with plenty of hair and feathers, for one-two weeks. Clutch of 4-6 eggs is laid in mid-May to mid-June. Only female incubates clutch for 13-15 days, male brings her the food. Both parents feed juveniles which fledge at age 20-22 days old, in end June to mid-July. Broods observed up to early August. In autumn – winter Songar Tits live in small groups or in pairs.

Sources

"Птицы Казахстана" том 4. "Наука". Алма-Ата, 1972. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.