Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Willow Tit

Parus montanus Baldenstein, 1827
Күреңбас шымшық
Willow Tit adult 1 / 2

adult Eastern Kazakstan,Usti-Kamenogorsk .Komsomolskii ostrov

all species photos · 452 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
12–⁠14 cm, wingspan 16–⁠22 cmweight 9–⁠14 kg
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
452 observationslast: 1 Nov 2026
videos
1

Description

Мелкая синица. Верх буровато-серый, низ беловатый, на голове черная шапочка и черное горловое пятно, белые щеки не окаймлены черным со всех сторон, как у московки. Можно спутать с черноголовой гаичкой, от которой следует отличать по наличию на сложенном крыле продолговатого светлого поля, образованного белесыми каемками второстепенных маховых. Кроме того, у буроголовой гаички относительно более крупная голова - перья затылка удлинены и заходят на спину вместе с черной шапочкой. Черное горловое пятно в обношенном пере (весной и в начале лета) большое, заходит на грудь. Контактный признак: хвост закругленный, крайние рулевые короче средних не меньше чем на 3-4 мм. От сероголовой гаички отличается черной шапочкой и отсутствием явных рыжих тонов. Самец и самка внешне не отличаются, сезонные вариации окраски выражены слабо. Молодые окрашены как взрослые, отличаются от них бурой, а не черной шапочкой. В конце лета - осенью становятся неотличимыми от взрослых. Вес 9-14, длина 12-14, крыло 5,7-6,9, размах 16-22 см.

Distribution

Breeds in Northern Kazakhstan (Naurzum, Kokchetav upland, Alekseyevka area), near Shortandy, in Pavlodar Trans-Irtysh area, Semipalatinsk, Kazakh Upland (Bayanaul, Karkaralinsk), Kalbinskiy Altai, on Southwest Altai and Saur. On dispersal occurs in Irtysh, Ishim and Tobol rivers valleys rivers, in Utva-Ilek area, and sometimes in lower Ural valley and about Karaganda.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 452 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common, in places rare resident. Inhabits the coniferous (pine, larch, fir) or mixed (with birch, poplar and willow) forests; and deciduous flood-land forests at altitudes to 2000 m, where lives all the year round. Breeds in separate pairs which are formed in late winter – early spring. Nest is built by female (male escort her only) in dead-tree hole or stub-hole (birch, poplar, larch, fir) at height 0.4-6 m above the ground; nest is from bast and is lined with plenty of hair and feathers. Clutch of 4-8 eggs is laid in mid-May – mid-June. Only female incubates clutch for 13-15 days, male brings her the food. Both parents feed juveniles which fledge in mid-June – mid-July. Dispersal in small groups begins in August – September.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.