Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Siberian Tit

Parus cinctus Boddaert, 1783
Қыраубас шымшық
Siberian Tit

Western Altay reserve, East Kazakhstan province

all species photos · 15 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
13–⁠15 cm, wingspan 17–⁠21 cmweight 11–⁠16 g
when to see it
July — Octoberwinters: November — February
on the site
15 observationslast: 1 Aug 2026

Description

Похожа на буроголовую гаичку, немного крупнее и более длиннохвостая. Вполне надежное отличие - буровато-серый цвет шапочки. На боках явный рыжеватый налет, наиболее заметный осенью. Другие сезонные изменения несущественны. Самец и самка окрашены одинаково. Молодые в гнездовом наряде бледнее взрослых, рыжий налет на боках слабый, оперение более рыхлое. Контактный возрастной признак - заостренные рулевые у молодых (у взрослых они закругленные). Осенью, после линьки, становятся неотличимыми от взрослых. Вес 11-16 г, длина 13-15, крыло 6,1-7,1, размах 17-21 см.

Distribution

Breeds in Western Altai in headwaters of Belaya Uba river and on adjacent slopes of Ivanovskiy and Lineyskiy ridges; on western slope of Kholzunskiy ridge; and in Rakhmanovskiye springs area. In autumn occurs in upper reaches of Kara-Kaba river in Southern Altai, where breeds probably.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 15 →

Biology

Rare resident. Inhabits mountain old cedar-larch light forest with dead wood, wind-fallen trees and big boulders at 1700-1900 m. The only known nest found in tree hole of dead larch; nest was with 7 chiks which fledge at 10 July 1974; other brood observed 6 August 1972.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.