Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Black Woodpecker

Dryocopus martius Linnaeus, 1758
Қара тоқылдақ
Black Woodpecker

Burabay. Schuchie (Pike) lake

all species photos · 145 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
42–⁠49 cm, wingspan 64–⁠80 cmweight 250–⁠450 g
when to see it
May — Septemberwinters: October — April
on the site
145 observationslast: 8 Oct 2026
videos
3

Description

Самый крупный из наших дятлов, размером немного меньше вороны. Окраска полностью блестяще-черная, за исключением ярко-красного пятна на голове, которое у самца занимает в виде шапочки весь верх головы, а у самки есть только на затылке. Глаза светло-серые, почти белые, или чуть желтоватые. Полет неровный, "расхлябанный", с неравномерными взмахами крыльев. Сходных видов нет. Молодые похожи на взрослых, но оперение без блеска, буроватое, на красной шапочке темные отметины, клюв на конце не долотообразный, как у взрослых, а заостренный. Вес 250-450 г, длина 42-49, крыло 22,8-26,0, размах 64-80 см.

Distribution

Breeds in Altai, in Saur, Tarbagatay ridge, Kalbinskiy Altai, Trans-Irtysh area near Semipalatinsk, Kokchetav upland and probably in valley of middle current of Ural. On dispersing occurs in lower current of Ural valley (seven birds recorded from 30 September up to 22 October 1956), once (in 1924) observed in Naurzum pine forest.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 145 →

Species videos · 3

all species videos · 3 →

Biology

Rare resident. Inhabits the old coniferous (fir, larch, pine) or mixed (pine, birch) forests at altitude up to 2000 m. On dispersal occurs in deciduous forests. Breeds by separate pairs in tree holes (larch, pine, spruce or asp); nest-hole with specific rectangular-shaped entrance at height 3-20 m above the ground. Clutch of 3-5 eggs is laid probably in May – June. Fledglings recorded in July – early August. Dispersing birds observed in September – November and March.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.