Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

White-Backed Woodpecker

Dendrocopos leucotos Bechstein, 1803
Ақжон тоқылдақ
White-Backed Woodpecker male 1 / 2

male Uralsk, Kirov park, West Kazakhstan oblast

all species photos · 308 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
26–⁠31 cm, wingspan 44–⁠49 cmweight 100–⁠130 g
when to see it
April — Julywinters: August — March
on the site
308 observationslast: 4 Nov 2026
videos
9

Description

Немного крупнее пестрого дятла и похож на него окраской. Отличается белым цветом низа спины и самых внутренних маховых, черными продольными штрихами на боках, подхвостье розовое. У самца шапочка полностью красная, с белесыми крапинами, у самки верх головы черный. У молодых на груди серая "грязь", черный цвет на крыльях и верхе спины буроватый, розовое пятно на подхвостье меньше; красная шапочка небольшая и с «помарками», у самок она меньшего размера или ее вообще может не быть. Вес 100-130 г, длина 26-31, крыло 14.3-15.9, размах 44-49 см.

Distribution

Breeds in Ural valley (in south to Kalmykovo village), in Kokchetav upland, in Irtysh valley, on Southwest Altai, in Kalbinskiy Altai and on Cherny Irtysh valley. On dispersal recorded at Zaysan depression.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 308 →

Species videos · 9

all species videos · 9 →

Biology

Rare resident. Inhabits the deciduous or mixed pine-birch forests both on plain and in mountain at altitudes up to 1450 m. Breeds in separate pairs, nest is located in tree holes (birch, willow) at height 2-7 m above the ground. Every year bores new nesting hole, old holes not used. Clutch of 3-5 eggs is laid in end of April – early May, juveniles fledge in mid-end June.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.